Att resa som par, Resor, Riga

Min Guide till Riga- Sevärdheter!

14 augusti, 2018

 På en timmes flygning når du Lettlands huvudstad Riga. Eller varför inte börja resan med en kryssning till Riga? Där kan du njuta av god mat, spa och underhållning. Den perfekta staden att åka till som par eller för dig som bara gillar att uppleva mysiga gränder med kullerstensgator. De pastellfärgade små husen samt bra shopping. Gå på spa! Riga är en otroligt charmig stad och vi tog oss dit med Silja-Tallinks kryssning över Östersjön.

Vi besökte Lettlands huvudstad i påskas då det fortfarande var lite lätt julstämning med en del pudersnö. Riga gjorde oss inte besvikna. Blev verkligen imponerad av denna charmiga stad och dess vänliga befolkning. Tyvärr så hann vi inte med allt som vi ville göra på så kort tid. Men just därför finns det minst ett skäl att åka tillbaka!!  

2018 firar Riga, precis som de övriga baltiska länderna 100 år. Firandet håller på under hela året med olika events, utställningar och aktiviteter.

Det bästa sättet att upptäcka en stad tycker jag är att cykla. Men, i promenadvänliga Riga blir min rekommendation att göra stan till fots då staden ej är så stor. Så på med ett par sköna skor och bege dig ut på upptäcksfärd!

Här kommer ett axplock på vad man kan göra och se i Riga.

 

Peterskyrkan

I Gamla Stan ligger St Peterskyrkan, en mycket vacker äldre kyrka. Det går även att ta hissen upp i det 80 meter höga kyrktornet och få en fantstisk vy över Riga. Vi hade oturen att det var dimma och det gick inte att åka upp i tornet.

 

House of Blackhead

 

House of Blackhead är en kopia av en historisk byggnad i gotisk stil. Inför Rigas 800- års jubileum byggde man upp huset igen efter att det skadats svårt under andra världskriget. Idag använder man huset för konserter eller andra kulturevenemang mm.

 

Ta en tur i Gamla Stan

Bara att strosa omkring i Gamla Stan är i sig en upplevelse. Finns så mycket att se och fascineras av kring den vackra arkitekturen utmed kullerstensgator och äldre byggnader…

The Cathouse

The Cathouse har blivit den inofficiella symbolen för Riga. Huset är från 1900-talet och utgör en blandning av olika stilar. Idag är huset ett av de mest fotograferade husen i Rigas centrum.

Svenskporten

Svenskporten fick sitt namn när Sverige regerade över Lettland och det är det enda som finns kvar av ringmuren.

Skulpturen Peace Dance

Skulpturen Peace dance “tre nakna” kvinnor som dansar i en ring. Skulpturen ligger på några minuters promenadavstånd mellan Frihetsmonumentet och Ockupationsmuseet. Går man rikitigt nära kan man upptäcka kulhål som orsakades av sovjetiska vapen när inrikesdepartementet attackerades.

Frihetsmonumentet

Frihetsmonumentet är en viktig symbol för Lettlands frihet och självständighet. Monumentet är ett minnesmärke över de soldater som dog under det lettiska inbördeskriget. Monumentet är 42 m högt och syns på långt håll överallt i staden. Varje dag lägger lokalbefolkningen blommor här. Som i många delar av det idag förenade Europa är historien ständigt närvarande. Det sker i större omfattning på deporationsdagen i juni och på själva självständighetsdagen i november.

2 restauranger och 3 barer att besöka

Garage

 

Ät en lunch eller middag på Garage som ligger i kvarteret Bergs Bazaar inte långt ifrån Busstorget. Garage är just ett ombyggt garage inredningen är shabby chic. Direkt när du kommer in så möts du av att kocken står och lagar mat. Vi åt middag och blev verkligen förtjust i detta ställe. Allt från service till mat och informellt bemötande. Nästa gång jag åker till Riga kommer jag inta en måltid här igen…

3 PAVĀRU RESTORĀNS

3 PAVĀRU RESTORANS läs mer här ligger i närheten av Svenskporten och The Goast. Restaurangen har ett öppet kök och detta är ett koncept som har blivit populärt bland Rigabor. Maten som serveras är modern och färggranna skapelser. Här åt vi lunch innan vi skulle resa hem igen… Vi provade deras avsmakningsmeny. De har även en systerkrog Restauran 3 som serverar mat med skogsteama. Nästa gång måste jag prova även denna restaurang. 

Alkimikis bryggeri

Gör ett besök på mikrobryggeriet Alkimikis. Det är en schysst byggnad som ligger utmed gatan Lāčplēša iela. Vi slank förbi där på förmiddagen samma dag som vi skulle åka hem efter ett tips av en kompis till mig som visste om att vi gillar mikrobryggerier.  Man började brygga öl för 2 år sedan och det kan vi vara glada för. Killarna som har bryggeriet brygger ölen med stolthet och kärlek. Provade deras IPA som var riktigt bra!

 

Skyline Bar

Skyline bar i Riga ligger på 26 våningen i Radisson Blu Hotel.  Baren har en mysik atmosfär och stämning. Baren erbjuder goda drinkar, cool musik och en magisk utsikt över hela staden  

 

Bar XIII

Ta en drink på Rigas bästa cocktailbar som ligger i en charmig del av staden. Här kan du njuta och sippa på en god drink i den charmiga och mysiga lokalen.

Bold Concept

Shoppa på The Bold Concept. Conceptbutiken ligger på Terbatas gata 45A. Inredningen har en speciell industriell känsla men en touch av lyx… De erbjuder utbud från exlusiva märken från Lettland, Estland, Ryssland och Storbritannien mfl länder.  

Centralmarknaden

Jag utanför Centralmarknaden

Ett måste när man är i Riga är att göra ett besök på Rigas ”Centraltirgus”. Här kan du botanisera bland allt från grönsaker till hantverk.  Älskar verkligen att besöka marknader när jag är utomlands. Brukar alltid köpa med mig hem något lokalproducerat, ex kryddor, korv el dyl.

Tallink Hotel Riga

 Bo på Tallinks hotell som är ett relativt nytt hotell och som ligger i centrala Riga. Hotellet byggdes 2010 och andas funktionalitet och skandinavisk minimalism. Hotelrummet var ljust och fräscht. Bra frukost och en schysst hotellobby där man kan sitta och njuta en drink eller två.

 

Här kan du läsa mer om Riga:

Riga dag 1 
Påskkryssnig till Riga med Tallink Silja

Riga är en perfekt weekendstad att resa som par.

Resan gjordes i samarbete med Tallink Silja. Som vanligt är tankar och åsikter mina egna.

Bilder: Petra Nordin ( Pellasinspiration)
Frontbild: Pressbild

Du kanske också gillar

14 Kommentarer

 • Reply Faanniiis 15 augusti, 2018 at 16:27

  Vilket bra inlägg!! SUPERINSPIRATION 😀

 • Reply fotohella 15 augusti, 2018 at 17:01

  Tack för bra tips ???

 • Reply Malin Lundskog 15 augusti, 2018 at 17:07

  Gillar också att upptäcka nya ställen i rörelse (springer gärna …). Tack för tipsen, ser ju galet mysigt ut!

  • Reply Petra Nordin 30 augusti, 2018 at 18:36

   Tack Malin! Riga levererade verkligen som stad och vi blev så förtjusta att vi måste tillbaks och upptäcka det vi missade!

 • Reply Charlotte 15 augusti, 2018 at 20:30

  Wow, det känns ju nästan som att jag varit där, genom att läsa ditt inlägg!

  • Reply Petra Nordin 30 augusti, 2018 at 18:35

   Tack Charlotte, kul att kunna inspirera sina läsare:-)

 • Reply Bella 16 augusti, 2018 at 08:35

  Vilken resa och vilka bilder

  • Reply Petra Nordin 30 augusti, 2018 at 18:34

   Tack Bella! Vi blev verkligen förtjusta i denna stad!

 • Reply yasmine mamma till dennis och angelina 16 augusti, 2018 at 12:17

  åh vill också åka till Riga
  så fina bilder

  • Reply Petra Nordin 30 augusti, 2018 at 18:34

   Yasmine, du måste verkligen dit! Du blir int besviken 🙂

 • Reply Jennie 16 augusti, 2018 at 19:51

  Riga är så fint! Var där för två år sen och besökt flera av platserna ??

  • Reply Petra Nordin 30 augusti, 2018 at 18:32

   Vad kul Jennie, håller med Riga är en superfin liten stad!

 • Reply - E 17 augusti, 2018 at 00:43

  Oh, vad jag blir avundsjuk nu! Så jag skulle vilja dit någon gång. Du får staden att verka så intressant och dina foton från den är ju jättevackra??

  • Reply Petra Nordin 30 augusti, 2018 at 18:31

   Elina, du måste verkligen besöka Riga du kommer inte att bli besviken.En superfin fin stad!

  Lämna ett svar

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.