Livsstil, Resor, Serbien

Skidåkning i Serbien Kopaonik.

29 januari, 2017

Fler och fler som längtar efter aktiv semester med skidor och bra spa har hittat till Kopaonik i Serbien. Har själv bara åkt skidor en gång tidigare. 2015 i Kopaonik som jag skrivit om här: Del 1. Förra året 2016 hade vi sett fram emot att åka till MK Resorts Grand Hotell och vinmässan (Ski & Wine) som sker i slutet av mars varje år. Men det kom tyvärr andra saker emellan. Nu hoppas jag att vi kommer iväg i år istället och att 2017 blir året då fler väljer Serbien för aktiv semester.

Har fått många frågor från kollegor och vänner om skidåkning på Kopaonik efter att både Aftonbladet och Forex skrivit om Serbien. Har varit där mest sommartid och har då bott på båda hotellen Grand och Angela. Skall försöka ge den nyfikne lite ideer och om skillnaden på olika årstider. Hoppas också att fler får lust att testa skidåkningen i någon av Serbiens tre skidorter, (Kopaonik, Zlatibor och Stara Planina). Bästa anledningarna att välja just Serbien är att det både är prisvärt och har bra standard. Dessutom så är servicen på MK Mountain Resort mfl. en nivå som man inte annars är bortskämd med.

Grand Hotel & Spa KopaonikMK Resorts Grand Hotell

När skall man åka?

Vilken tid man skall åka beror på vad man vill ha ut av sin skidsemester. Säsongen börjar i mitten av december med en ”Ski-Opening” som brukar vara subventionerad av det serbiska liftbolaget “Skijaliste Srbije”. Deras anläggningar är ganska nya och konstsnösystemen tillräckliga för att backarna skall vara snötäckta långt in på vårkanten. De senaste säsongerna har  de haft så mycket snö att man oftast har kunnat åka skidor långt in i maj. Men, då bergets högsta punkt för skidåkning är strax över 2000 möh kan man inte alltid räkna med det. Kopaonik är dock det mest snösäkra av de större moderna anläggningarna i denna del av Europa.Poolen kan du använda året runt..

Vilken tid på året?

Det är stor skillnad när inhemska turister allra helst väljer att åka skidor och hur andra väljer. Det är mycket populärt bland folk från Belgrad att fira nyår med glitter och flärd på berget. Priserna är som högst strax innan det flotta nyårsfirandet och därefter i början av januari när man firar nyår en gång till. I Serbien firar man jul den 7 januari och veckan därefter är det ”riktigt” serbiskt nyår. Då är priserna också verkligen upptrissade. Sedan sjunker priserna på logi samt liftkort och är som billigast från mars och framåt. Men om prisnivån inte är avskräckande, då det fortfarande är billigare en både Åre och Sälen, kan man ha det lite extra kul denna period. Nattliv samt rustik mat är på en nivå som är svår att överskatta. Aftonbladets reportage beskriver det ganska väl då man konstaterade att Kopaonik ”slår svenska skidorter både när det gäller prisnivå och upplevelser”. Själv föredrar jag den lugnare tiden framåt vårkanten. Det är också då jag åkt skidor och som jag skrivit om i del 1 av inlägget ….. I ett senare blogginlägg (del 2) kommer jag att beskriva vårkänslan när vi lämnade Kopoanik på påsklovet 2015. Redan innan vi kommit ner från berget fick vi nästan känslan av sommar med grönskan i dalen som stod i blom. Ännu större blev kontrasten när vi samma dag, väl framme i Belgrad satt och åt på uteserveringar. En fantastisk påsklovsvecka!

Skidåkning i Serbien Kopaonik Hotel AngelaHotel Angela 

Val av boende

Det finns många bra hotell med olika standard att välja på. Beroende på om du vill ha ski-in/ski- out kan det vara bra att välja något där man inte är beroende av bil. Har bara bott på MK Mountain Resorts hotell, de fyrstjärniga Grand och Angela. De ligger precis vid liften och har nära till det lilla torget som heter Konaci. Det är inte jättemycket shopping kring torget, men det finns några bra livsmedelsaffärer, apotek samt lite exklusivare klädaffärer som också säljer skidutrustning.  I denna kedja ingår också ett mycket prisvärt fyrstjärnigt lägenhetshotell, som också det ligger vid torget nära till backen. Ett bra alternativ om man vill laga sin egen mat. Men, som många redan räknat ut är priset på just mat i Serbien mycket gynnsam så de flesta unnar sig att äta ute.

De andra två hotellen har båda buffé, som brukar ingå i rumspriset samt bra a la carte restauranger i eller i anslutning till hotellen. Framför allt lyxigare Grands kök håller hög standard. I Angelas hotellbyggnad ligger dock restaurangen Salas, som är inredd som en lantgård. Angela är ett mindre hotell men har aningen större storlek på rummen samt lite billigare pris.  Deras SPA är helt nytt men mycket mindre än Hotel Grand. Det är emellertid inga problem att fråga om man kan ta del av Grands större SPA, Bowling, Squash, bordtennis mm. när man bokar.

Ta med skidor?

Skiduthyrningen är aningen mer välsorterad och större på hotell Grand. Men precis vid torget finns både uthyrare för den lilla plånboken, likväl som de med exklusivt materiel. Så, det handlar mest om vad man tycker är viktigt eller har behov av. Om man bor på Grand kan det kännas lättare att hyra där, samt att de har mycket bra service. Lätt att gå ner till och barnvänligt med hiss från rummen. De andra aktiviteterna som bob-bana genom skogen eller zip-line är nära oavsett vilket av hotellen man väljer.

Kommer fler inlägg om våra andra resor i Serbien sommar- och vintertid!

Foto: Pellas Inspiration och pressbilder

Du kanske också gillar

4 Kommentarer

 • Reply LinizTravel 29 januari, 2017 at 19:17

  Blir verkligen sugen att åka dit. Vi fick mersmak efter alperna. Nästa helg blire skidor i Dalarna få se om vi får till en till skidhelg?!

  Härligt inlägg!

  Kramar

  • Reply Petra Nordin 31 januari, 2017 at 20:16

   Liniz, Vad härligt med en skidweekend i Dalarna 🙂 Ni får testa Serbien nästa år..

   Kram

 • Reply Heidi, Spabanken 14 december, 2017 at 13:03

  Och nu har även jag läst detta 🙂 Minns ju att Marko pratade om detta på vår Prolom-resa, Petra; skidåkningen i Kopaonik. Vore superspännande att testa!

  • Reply Petra Nordin 19 december, 2017 at 21:38

   Kul Heide! Ni måste verkligen åka till Kopaonik ni kommer inte att bli besvikna… Har mycket bra saker för barnen…

  Lämna ett svar

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.