Oríste – Välkommen till en smak av Grekland

Total
0
Shares

Oríste – Välkommen till en smak av Grekland. Grekisk mat är så mycket mer än gyros, souvlaki, tzatsiki mm. Nog för att det är gott. Men, oftast är det enbart detta som vi svenskar förknippar med grekisk mat. … det finns så mycket annat… 🙂

Till välkomsdrink fick vi ett glas rosé

En vårdag i maj var jag inbjuden till eventet Oríste Places & Flavors på restaurang Noona på Kungsholmen.  Oríste  betyder välkommen på grekiska och är en pop up restaurang där speciellt inbjudna gäster får njuta av en god måltid, med en modern touch av rustika grekiska smaker. Dessutom, med utvalda produkter av hög kvalite. De olika producenterna är med och presenterar sina produkter från olika områden runt om i Grekland. Kul att träffa på människor som verkligen är engagerade och passionerade för sitt arbete. Maten som kommer att ta resorna till en helt ny nivå. Nu brinner jag verkligen för att förmedla vad den grekiska mat- och dryckeskulturen har att erbjuda. Julie Pilpilidou och Lefteris Eleftheriadis ägarna till Places & Flavors skapar en härlig upplevelse där matproducenter, medier och inköpare möts för att uppleva grekisk mat- och dryckeskultur.

Julie Pilpilidou, en av ägarna på Places & Flavors

H.E. Ambassador of Greece in Sweden Mr. Dimitrios Touloupas

Zucchiniblommor fyllda med ris

Zucchiniblommor fyllda med ris och vinbladsdolmar

Grönsallad med färskost

Snittar med färskost och glasört.

Kallskuret kött och korv av buffel, var riktigt gott …hade inte tidigare smakat denna delikatess.

Goda ostar både på ko- och getmjölk med honung och marmelad från Pella Berries

Det serverades Ouzo till förrätterna

Vitt vin som serverades till de perfekta maträtterna.

 

Olika drycker kombinerades så de passade till de olika maträtterna. Vi fick bla.prova på ost- och spenatpajer,  zucchiniblommor fyllda med ris, varm yoghurtsoppa. snittar med färskost och picklad glasört. De varma rätterna vi provasmakade var buffelburgare med en paprikaröra och ättiksgurka, vegetariska burgare med en vegansk majonäs mm. Till dessert fick vi klassik grekisk yoghurt med honung och russin och lite andra sötsaker.

Några producenter som medverkade

Pella Berries läs mer här

Melagoros honung läs mer här 

Vi fick lära oss en del om olika olivoljor.
Philippos Helennic Goods läs mer här

 

Melidou Vingård  och Olympos Beer här

Oríste World Event besökte 2018 olika städer under våren och sommaren. Kul att Stockholm finns med bland de utvalda städer som man besökte.

Stockholm  17.05.2018 / Berlin  26.06.2018 / London 28.06.2018 /

New York  14.06.2018 / San Francisco  19.06.2018 / Chicago  21.06.2018

Foto: Petra Nordin ( Pellas Inspiration)

Detta inlägg är ett samarbete med Places & Flavors som vanligt är tankar och åsikter mina egna.

Total
0
Shares

Min Guide till Riga- Sevärdheter!

 På en timmes flygning når du Lettlands huvudstad Riga. Eller varför inte börja resan med en kryssning till…

Kommentarer20

  1. Det ser gott ut!? Jag har tillbringat mycket tid i Grekland och är väl bekant med maten där? Bodde i en by på grekiska landsbygden. Vi brukade använda ordet oriste för att säga varsågod?

    1. Carina, tyvärr så serverar inte denna restaurang maten i vanliga fall! Detta var ett event som jag var inbjuden till! Men jag skall försöka återskapa detta själv ngn gång:-)

  2. Jag gillar att läsa dina inlägg, de är alltid så välskrivna och intressanta. Kul att få veta mer om grekisk mat, förutom gyros ? Det var mycket där jag gärna hade smakat ?

      1. Maria, det var lika gott som det ser ut:-) Blir mer och mer förtjust i grekisk mat, finns så mycket gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också gillar