Att resa som par, Resor, Riga

Weekend i Riga – Dag 1

11 maj, 2018

Efter ankomst med Tallink-Silja på förmiddagen såg vi fram emot en intensiv första dag. Första stopp blev den traditionella matmarknaden, som inte låg långt från Tallink-Siljas hotell. Ett bra ställe att få en känsla för det genuina lettiska stadslivet.

Centralmarknad

Rigas ”Centraltirgus” blandar högt med lågt…hantverk blandas med allt kring mat & dryck. Unika råvaror och delikatesser blandas med letternas vardagsinköp …för här handlar många från lokalbefolkningen. Mitt bland matstånden finns också mindre kaffe- eller ölserveringar. Stämningen kändes mer genuin och folklig än flärdfull. När vi var där mitt på dagen var det mycket folk i rörelse. För att lämna de stora hallar som marknaden är inrymda i, korsade vi gatan i en gångtunnel. Den tog oss direkt till den gamla delen av staden. För att vara centrum i en huvudstad känns det promenadvänligt. Första stopp blev en traditionell affär för destillat på olika frukt och bär. Fruktvin serveras varmt eller kallt precis som man kokar vanligt vin i södra Europa vintertid. Förutom öl är det tradition i Lettland att göra vin på bland annat rabarber.

Glad säljare inne i delikatessdelen

 

Inhandlade rökt kött och en supergod korv. Naturligtvis lokalproducerat av mannen på bilden.

Flera Ölställen

I utkanten av den äldre delen av staden hade vi spanat in både moderna caféer och en chokladfabriks museum. Bredvid dessa i en gammal fabriksbyggnad fanns också ett par olika mikrobryggeriers speciella restauranger. Vi kände oss sugna på mat efter att ha besökt matmarknaden. Men, efter ett snabbt stopp på Rocket Bean Rostary blev det en öl hos öltillverkaren “Valmiermuiza“. Deras ställe heter “ölambassad” och utbudet i baren har mycket lettiskt att välja på. Valmiermuizas standardsortiment med ljusa lageröl är intressanta och välhumlade. Ett lyckat första stopp skulle det visa sig, då de även serverar andra mindre producenter. Ytterligare ett lokalt märke med bryggpub ligger i samma byggnad. Det mer alternativa märket “Labietis“. Sortimentet förnyas ständigt och olika sorters färsköl kryddas med naturens skafferi. En del bryggs på plats och utbudet varierar därför. Några exempel är öl bryggt med kamomill, rölleka eller kummin. Deras lokal är både en bar och experimentverkstad. Här är publiken också yngre samt tar ut svängarna i allra högsta grad. Man blandar intresset för att brygga öl med olika naturliga råvaror och med både musik och kultur.

Du hittar dessa ställen på följande adresser:

Valmiermuiza: Aristida Briana iela 9a, Valdemara Pasaza, Riga 1001
Labietis: Aristida Briāna iela 9a-2, Centra rajons, Rīga, LV-1001

Bold Concept

Stärkta av upplevelsen med de olika öltillverkarna behövde vi lite lugn och satte av mot det super-chicka Bold Concept. Närmare centrum hittade vi det nya konceptet som precis öppnat i renoverade lokaler. Cafeet var borttaget och ersatts av champagnebar. Här blandas det högt prissatta designvaror med inhemska kläddesigners. Kändes både ungdomligt och välkomnande på en och samma gång.

 

Två högklassiga barer

Eftersom vi bara skulle var i Riga i 36 tim, så var vi “tvungna” att maxa vår första dag. Riga har ett stort utbud när det gäller barer och restauranger. Vi hann med att besöka två barer. Efter att ha vandrat runt i Riga hela dagen så ville vi besöka den kända och omtalade Skyline Bar som ligger på 26:e våningen i ett av Radisson Blues hotell. Det är verkligen en magisk vy över stan! Vart man än vänder sig så är det stora panoramafönster. Vi lyckades få ett bord vid fönstret och perfekt vy över stan. Den dryck som Riga är mest känt för är Black Balsam, som flera av barens drinkar baserades på. Sött och bittert på ett angenämt sätt…

 

What a woman want på lettiskt sätt 😉

Nativity Katedralen är Baltikums största ortodoxa kyrka

 Bar XIII

Bar XIII är nog Rigas bästa cocktailbar som ligger i en charmig del av staden. Här kan du njuta och sippa på en god drink i den charmiga och mysiga lokalen. Denna kväll när vi besökte detta var det ett litet event där chica och coola tjejer fick lära sig att göra olika cocktails.


Bar XIII utsågs till den bästa baren i Riga vid “Platinum Platter Awards” 2015

Riga är en perfekt weekendstad att resa som par.

Resan gjordes i samarbete med Tallink Silja. Som vanligt är tankar och åsikter mina egna.

Bilder: Petra Nordin ( Pellasinspiration)
Frontbild: Pressbild

Du kanske också gillar

11 Kommentarer

 • Reply Johanna 11 maj, 2018 at 08:21

  Åh vad härligt ?

  • Reply Petra Nordin 14 maj, 2018 at 22:15

   Det var riktigt härligt:-) Synd bara att det var lite småkyligt!

 • Reply Emmanathaliea 11 maj, 2018 at 08:25

  Alltså det ser så härligt ut!! Jag och några kompisar planerar en resa till Riga i sommar, så nu fick vi massor av bra tips på ställen att besöka ? vad skönt att staden verkar promenadvänlig, det underlättar alltid! ? hoppas ni hade det trevligt!! ?

  • Reply Petra Nordin 14 maj, 2018 at 22:16

   Riga är en supermysig stad, när vi var där så var vädret i det bästa kan bara tänka mig hur fint det är där sommartid!! Det finns så mycket att se och göra… Bra restauranger, barer mm

 • Reply Jennysvardag 11 maj, 2018 at 08:30

  Så härliga dagar?

 • Reply Mirre 11 maj, 2018 at 10:17

  Oh vilken upplevelse

 • Reply Jeanette 11 maj, 2018 at 10:39

  Vad mysigt. Lät som en trevlig resa 🙂

  • Reply Petra Nordin 14 maj, 2018 at 22:18

   Vi hade en supermysig resa, måste åka tillbaks då jag känner att jag ej ännu är färdig med denna charmiga stad:-)

 • Reply Josefine Malmqvist 11 maj, 2018 at 22:34

  ser underbart ut! 😀

  • Reply Petra Nordin 14 maj, 2018 at 22:17

   Riga ligger verkligen i topp på min lista över länder man skall besöka! Helt underbar stad..

 • Reply Jennysvardag 24 maj, 2018 at 07:56

  Vilken resa så fina bilder 🙂

 • Lämna ett svar

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.