Livsstil, Mat&Dryck, Tyskland

Vinregionen Franken var på besök i Sverige

7 juli, 2024

En solig kväll i maj var jag inbjuden till en middag med Tyska Turistbyrån och Franken Tourismus. Det var som vanligt hög stämning, god mat och goda viner från regionen Franken.

Det finns 13 vinregioner i Tyskland och Franken är en utav dessa. Franken är ett område i centrala Tyskland vid floden Main och ligger ca i timme från Frankfurt.

Franken är känt för sin sköna natur och kan även stoltsera med fem stycken UNESCO -världsnaturarvs listade platser.  Franken är kanske mest känd för sina utmärkta viner. Detta har bekräftas av många internationella utmärkelser. I Franken finns även ett antal mycket traditionsrika ölbryggerier.

 

 

Life is to short to drink bad wine

 

Kvällens viner var från vingården Horst Saker Vilkach/Eschendorf och presenterades  av  vinregionen Frankens 66:e vindrottning Lisa Lehritter för 2024/2025. Varje år utser vinregionerna i Franken en vindrottning. För att man skall kunna bli vald, så behöver man ha goda kunskaper inom vin och man skall marknadsföra viner från Franken under hela året.

 

Jörg Hentschel, Petra, Vindrottningen Lisa Lehritter och Marco Maiberger

 

Menyn som serverades under kvällen

Man skulle kunna tro att de skulle serveras en tysk middag denna kväll, men istället så var det en middag med svenska smaker toast skagen, röding och chokladmouseetårta.  De tyska vinerna passade utmärkt till dessa  svenska traditionella smaker.

Förrätt

Toast skagen och till det serverades det Escherndorfer Fürstenberg Müller-Thurgau trocken 2022.

Escherndorfer Fürstenberg Müller-Thurgau trocken 2022

Huvudrätt

Grillad Röding med sandefjordsås, regnbågsrom och dillkokt potatis, till detta serverades det en Eschendorfer Silvaner trocken 2022.

Eschendorfer Silvaner trocken 2022

Dessert

Chokladmoussetårta med passionfruktcurd & kaffeglaze, till det serverades det dessertvin Eschendorfer Lump Riesling Aukese 2022.

 

Vad kan du förvänta dig när du reser till Franken:

I regionen finns det mycket att uppleva och se. Den kan man uppleva bäst med cykel eller vandring.. Du kan ta dig fram antingen på den kända “The romantic Road” som är en av Tysklands mes populära destinationer för bilsemester. Vägen går mellan Würzburg och Füssen i södra Tyskland. Füssen besökte jag för några år sedan, där jag bla cyklade på landsbygden. Då besökte jag även de välkända slotten Neuschwanstein, som är en förebild till Disenys Törnrosaslott och Hohenschwangau.  Du kan även ta “The Castle Road” som går mellan Mannerheim och Bayreuth med mer än 60 slott, fästningar och ruiner, känt som den världsberömda “slottsvägen”.

Franken är en härlig semeterregion för foodies, då det finns 15 st michellinekrogar. Regionen är bla känd för sina Nürnberger korvar. Om du uppskattar konst och opera finns här mycket även av detta. Franken är även  känt för sina, närmare 300 bryggerier samt det vita vinet där den vanligaste druvan är Silvaner,  som förpackas i en typisk bocksbeutel, en låg och bullig flaska. Det finns vacker natur som du kan avnjuta genom att cykla eller vandra längs vägarna eller bergen. Vintertid kan du även uppleva julmarknader. Det finns ett museum som heter German Christmas-Museum som är öppet året runt.

Finns många Charmiga gamla städer och byar samt historiska sevärdheter. Där kan du övernatta eller uppleva en vinfestival.

Då jag upptäckte Füssen för många år sedan, så får jag verkligen en längtan att upptäcka mer av denna region med all god mat, dryck och vandring.

 

Här kan ni läsa mina tidigare blogginlägg om Füssen:

Sevärdheter i Füssen

Hotell Sommer i Füssen

Cykeltur på landsbygden

Du kanske också gillar

inga kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.