Belgrad, Mat&Dryck, Resor

Mina 10 bästa restaurangtips i Belgrad!

5 mars, 2018

För en tid sedan skrev jag om mina absolut bästa restauranger i Serbiens huvudstad Belgrad. Det är en av mina mest lästa artiklar. För mig är Mat & Vin fortfarande en lika viktig del av resan som kultur och sevärdheter. Har varit tvungen att ersätta några favoriter för att få plats med de helt nya som tillkommit. Så här är mina 10 bästa restaurangtips i Belgrad. Ser fram emot att höra om era egna erfarenheter av dessa eller andra, då det finns många bra i denna metropol.

Restaurang Homa

Den första Homa restaurangen i Belgrad står sig kanske ännu bättre idag, än när jag skrev om den tidigare. Förutom att Homa även öppnat en Bistro i området Vracar, har det ursprungliga Casual Fun-Dining konceptet blivit ännu bättre. Inredningen är fortfarande enkelt minimalistisk, men en liten ombyggnad förra året gav en mer ’cosy’ känsla.  Mycket på menyn har fortfarande internationella influenser och en hel del cross-over med Medelhavet som inspiration. Såväl råvaror som ideer har dock en tydlig serbisk touch. Homa är det urbana Belgrads Finest! Filip och Vlasta fortsätter att utveckla både sig själva och sin omgivning.

Šaran Fiskrestaurang

Restaurangen Šaran ligger utmed strandpromenaden utmed floden Donau i stadsdelen Zemun. Restaurangen är uppkallad efter flodfisken karp (saran på serbiska). Inredningen är traditionell och serverar fisk och skaldjur med en serbisk touch. Deras fisksoppa som smakar gudomligt brukar vi ta som förrätt. Till huvudrätt brukar vi oftast ta dagens grillade fisk som kommer med grönsaker och andra fräscha tillbehör.

Ensö

Mindre restaurang som inte gjort mycket väsen av sig. Därmed svår att hitta om man inte redan känner till den. Fine-Dining i avslappnad miljö som känns lika naturlig som Homas. Mycket smakfull inredning i en lokal där Belgrads musik- och kulturfolk samlas. Precis vägg i vägg har ägaren den mer kända Bitef Art Cafe, som man enklast når med taxi 10 minuter utanför centrum. Ensö serverar bl a en mycket ambitiös avsmakningsmeny. När temperaturen tillåter sitter gästerna med fördel på den avslappnade terassen. Trots att priserna generellt är bra i Serbiens huvudstad känns detta som ett extra bra fynd för den kvalite man får.

Credo by Marriot Courtyard

Modernt cross-over kök med snyggt upplägg och service utöver det vanliga. Restaurangen ligger i det nya hotellet vid Republiktorget mitt i centrum. Den serbiska kocken arbetade tidigare på en trestjärnig Michelin-krog i Köpenhamn. Med tanke på detta och den behagliga choose-free servicen känns detta som ett fynd vid en internationell jämförelse. Stort plus för kunnig personal även på dryckessidan som kombinerar både vin, drinkar och öl på ett imponerande sätt. Kunde haft ännu fler serbiska viner på glas, men extra plus för flera av Kabinets bästa mikroöl.

Endorfin

På en tvärgata nedanför Republiktorget ligger gastropuben Endorfin, som ägs av mikroölet Kabinet. Med tanke på den ibland yngre publiken och den ruffiga inredningen anar många nog inte vilket ambitiöst kök samt duktiga kockar som döljs här. Vid en snabb blick på menyn antas den som vart med på liknande ställen i Köpenhamn eller liknande förstå vad det handlar om. Oväntade kombinationer och kompromisslösa val av förstklassiga råvaror. Detta ställe kommer bara att bli bättre med tiden. Man har också en bottle-shop av mycket bra mikroöl att dricka på plats eller att köpa med.

Manufaktura

Första valet för den som vill prova mindre rätter med unika serbiska specialiteter. Utmärkt för den som inte vet något om olika regionala specialiteter som ostar, skinkor, ajvar mm. På denna restaurang serveras ofta originalet av dessa specialiteter. De senaste åren har Serbiens olika mindre producenter hittat en marknad för exklusivare produktion i och med att turismen ökat.

Nacionalna Klasa

Nyöppnad restaurang som presenterar det rustika serbiska köket i modern tappning. Mycket smakfullt inredd med sitt unika läge på andra sidan floden från det gamla Belgrad i området Usce. Deras specialite är helstekt gris, lamm och get. Mycket bra läge vid floden och personalen vill verkligen att man skall lära känna det rustika ’lantliga’ Serbien trots att man ligger mitt i centrala Belgrad precis där floderna Sava och Donau möts.

Hush Hush

Restaurang och Lounge Bar Hush Hush är helt nyöppnat. I byggnaden nedanför borgen Kalemegdan utmed floden finns flera bra restauranger i den moderna sk Betonghallen. I äldre lagerlokaler möts nu det urbana Belgrad med både tydlig New York känsla och unikt häng utmed floden. Trots att man är nystartade har man redan hunnit etablera sig på krogkartan. Redan kända för sina smakfulla blandningar av internationella specialiteter och nytänkande regionala rätter. Kockarna har tidigare arbetat på välkända fiskrestauranger och har med Hush Hush lyckats skapa en bra blandning av det serbiska och internationella. Alltid nytänkande och framställt av noggrant utvalda genuina och rustika råvaror.

Supermarket Deli

Spektakulärt mindre ställe som länge var ”stora” Supermarkets lillebror. När nu den ursprungliga stora designaffären Supermarket är nedlagd, glider mindre Supermarket Deli upp som en fullvärdig ersättare. Internationella smaker blandas med balkanskt i en lokal där Design Torget möter Urban Deli. Bra serbiska viner på glas samt att de alltid har något som passar den som söker smårätter eller större middagsalternativ.

Lorenzo & Kakalamba

Har en helt skruvad men cool inredning med fantastiska detaljer. Maten är en mix mellan italienskt och serbiskt. Italienska Florence möter här östra serbiska staden Pirot.

Foto: Petra Nordin( Pellas Inspiration) 
Pressbild: Lorenzo & kakalamba

Du kanske också gillar

36 Kommentarer

 • Reply Christer Holm 6 mars, 2018 at 09:03

  Älskar dessa inlägg då jag finner mat och dryck så intressant, nu har jag aldrig varit i Belgrad men kommer jag ditt så ska jag absolut besöka några av dessa restauranger.
  Tack för tipset..

  • Reply Petra Nordin 7 mars, 2018 at 11:36

   Kan varmt rekommendera Belgrad och Serbien, ett fantastiskt land med mycket god mat:-)

 • Reply Madelene 6 mars, 2018 at 09:11

  Så fina rätter?

  • Reply Petra Nordin 7 mars, 2018 at 11:37

   Tack, Kockarna är duktiga på matlagning:-)

 • Reply Michelle 6 mars, 2018 at 09:51

  Jätte fina rätter ?

 • Reply Natalie 6 mars, 2018 at 10:49

  Allt såg så gott ut ?

  • Reply Petra Nordin 7 mars, 2018 at 11:38

   Allt är supergott ….

 • Reply Frida 6 mars, 2018 at 12:32

  Kul med sådana här tips! Tack för det 🙂

  • Reply Petra Nordin 7 mars, 2018 at 11:43

   Frida, visst är det kul att få tips på restauranger som man kanske inte hade besökt eller vet om … 🙂

 • Reply Clara 6 mars, 2018 at 13:11

  Härliga tips!

  • Reply Petra Nordin 7 mars, 2018 at 11:39

   Var så lite så… 🙂 Glöm inte vad ni läste om all god mat först 🙂

 • Reply malin 6 mars, 2018 at 13:44

  Ser jätte gott ut !

 • Reply Gun Persson Jerosimic 6 mars, 2018 at 14:09

  Måste bara åka ner snart!

 • Reply paulina 6 mars, 2018 at 17:28

  såg gott ut, bra tips 😀

 • Reply JFfoto 6 mars, 2018 at 20:13

  nu blev man hungrig!

 • Reply Emil Popovic 7 mars, 2018 at 08:18

  Prova Restoran Gigo i Zemun nästa gång. Traditionell mat, mycket långkok, och bra serbiska viner. Vi var 4 personer där i februari och alla rätterna var fantastiska. Faktiskt bland det bästa jag ätit.

  • Reply Petra Nordin 7 mars, 2018 at 11:40

   Emil, skall komma igåg detta till nästa gång jag åker till Belgrad! Tack för tipset 🙂

 • Reply Jennifer 7 mars, 2018 at 08:59

  Härliga tips 😀

  • Reply Petra Nordin 7 mars, 2018 at 11:42

   Jennifer, kul att du gillar mina mattips:-)

 • Reply Jennie 7 mars, 2018 at 13:14

  Kul att läsa! Älskar att prova nya maträtter ?

 • Reply Harriet Gripenber 7 mars, 2018 at 13:40

  Såå gott allt ser ut att vara!

 • Reply Julialinneaj 7 mars, 2018 at 13:42

  Vilket härligt inlägg?

 • Reply Annie Palmér 7 mars, 2018 at 13:42

  Åh så gott allt ser ut 🙂

 • Reply Camilla 10 barnsmamma vid 33 år 7 mars, 2018 at 13:52

  Fina bilder ?

 • Reply Emma 7 mars, 2018 at 14:10

  Fin blogg

 • Reply Emelie 7 mars, 2018 at 14:15

  Oh vilka härliga tips!

 • Reply Carro 7 mars, 2018 at 16:06

  Såg supergott ut. Härligt att få såna tips och bra skrivning om restauranger ifall man åker dit

  • Reply Petra Nordin 8 mars, 2018 at 19:59

   Tack Carro, kul om jag kan inspirera till ev en resa till Belgrad:)

 • Reply Mia 7 mars, 2018 at 19:11

  Det såg väldigt mycket gott ut! Belgrad? Ja det kanske blir en resa dit så småningom, efter Grekland såklart då min dröm är att åka till Grekland. ❤️ Och jag håller med om att maten är väldigt viktigt i själva resan, även om jag bara har varit i Portugal innan.

 • Reply bloggarlisa 7 mars, 2018 at 19:53

  Kul tips, fina bilder!

 • Reply Erica 7 mars, 2018 at 20:16

  Så gott allt ser ut ??

 • Reply Sandra Larsson 7 mars, 2018 at 22:29

  Fantastiskt vad mycket bra tips du har i din blogg ?

  • Reply Petra Nordin 8 mars, 2018 at 19:58

   Tack snälla Sandra:)

 • Reply Liniz Travel 8 mars, 2018 at 07:33

  Åh vad jag blev sugen på Belgrad nu! Vilka bra tips! Kram

  • Reply Petra Nordin 8 mars, 2018 at 19:58

   Belgrad i mitt hjärta❤️ Är min favorit stad …. ni kommer inte stt ångra er när ni väl åker dit.. kram

 • Reply Fantasy Dining 15 mars, 2018 at 11:13

  Vilken bra restaurangguide. Har testat tre av dessa restauranger och de var riktigt bra. Längtar efter att resa tillbaka till Serbien någon gång 🙂

 • Lämna ett svar

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.