Belgrad, Mat&Dryck, Resor

Mina 10 favoritrestauranger i Belgrad

4 april, 2016

För mig är Mat & vin en lika viktig del av resan som kultur och sevärdheter. Här har jag samlat mina absoluta favoritrestauranger från storstaden Belgrad i Serbien.

1. Restaurang HOMA
Är i klass med NOMA i Köpenhamn!

En av Belgrads många mindre restauranger som håller hög internationell standard. Det var en otrolig smakupplevelse när vi återbesökte den i början av året. Inredningen är ganska kal och enkelt minimalistisk. Dessutom casual stämning och choose-free service 5+!! Vi tog in lite olika maträtter och alla i sällskapet blev verkligen nöjda med sina val. Många rätter har internationella influenser och cross-over, men nästan alltid finns något med serbisk touch att tillgå. Absolut värt ett eller flera besök.

 

2. Šaran Fiskrestaurang

Restaurangen Šaran ligger utmed strandpromenaden utmed floden Donau i stadsdelen Zemun. Restaurangen är uppkallad efter flodfisken karp (saran på serbiska). Inredningen är traditionell och serverar fisk och skaldjur med en serbisk touch. Deras fisksoppa som smakar gudomligt brukar vi ta som förrätt. Till huvudrätt brukar vi oftast ta dagens grillade fisk som kommer med grönsaker och andra fräscha tillbehör.

 

3. Gusti Mora

Mindre restaurang som man inte hittar om man inte vet att den finns. Ett ställe med fantastisk fisk och skaldjur som även besöks av gäster från länder som ligger vid medelhavet. Behöver man säga att smakupplevelserna därmed är något utöver det vanliga. Trots mycket höga priser är restaurangen, som ligger i närheten av Belgrade Beach (Ada Ciganlija) ett utmärkt val om man inte har tid att åka till Dubrovnik eller Italien.

4. Mala Fabrika Ukas

Modernt cross-over kök som har enkel men snygg uppläggning. Mycket trevlig uteservering i deras trädgård. Mycket bra service och man är igenkänd efter bara ett besök. Något som heller inte är ovanligt i Belgrad.

5. Manufaktura

Första valet för den som vill prova mindre rätter med unika serbiska specialiteter. Utmärkt för den som inte vet något om olika regionala specialiteter som ostar, skinkor, ajvar mm. På denna restaurang serveras ofta originalet av dessa specialiteter. De senaste åren har Serbiens olika mindre producenter hittat en marknad för exklusivare produktion i och med att turismen ökat.

6. Diagonala 2.0

I en villa i Belgrads “Östermalm” ligger den supercoola restaurangen Diagonala. Villan tillhörde tidigare en skulptör och flera originaldetaljer finns bevarade. Här hänger främst Belgrads urbana elit och övervåningens lounge blir till klubb på sena kvällningen. Här möter New York och London Belgrad på ett mycket lyckat sätt. Bland rätterna som alla är genomtänkta och uppläggen avancerade hittar man flera serbiska rätter som här når en helt annan nivå. Diagonala har dessutom alltid flera av de serbiska mikrobryggeriet Kabinets öl på tapp. Min favorit är en APA vid namn Brrka.

7. Djordje

Restaurang Djordje är känd för sina otroliga specialiteter som både är globala och regionala rätter. Kockarna på  Djordje har skapat gastronomiska mästerverk under årtionden. Alltid framställda av noggrant utvalda förstklassiga råvaror.

8. Restoran Frans

Frans är en gammal traditionell kafana. Maten beskrivs bäst som rustikt serbiskt blandat med  internationella rätter. Miljön är mysig och de har en stor lummig trädgård som man kan spendera timmar i sommartid. Toaletterna, med rosenblad och mousserande vin, bör man besöka mer än en gång.

9. Novak

Restaurangen ägs av världsettan i tennis Novak Djokovic. Köket har en internationell touch med enastående kombinationer av olika smaker. Mysig restaurang med snygg inredning och bra service.

10.Lorenzo & Kakalamba

Har en helt skruvad men cool inredning med fantastiska detaljer. Maten är en mix mellan italienskt och serbiskt. Italienska Florence möter här östra serbiska staden Pirot.

Du kanske också gillar

3 Kommentarer

 • Reply Bara brittiskt 5 april, 2016 at 07:06

  Ja visst är mat viktigt. Blir sugen på en resa bara för din beskrivning av Frans!

  • Reply pellasinspiration 5 april, 2016 at 16:57

   Kan varmt rekommendera Belgrad om du ej ännu har varit där:-).

 • Reply FREEDOMtravel 17 april, 2016 at 09:23

  Oj vad många spännande och bra tips! Hoppas att vi får tillfälle att använda oss av dem 🙂 Vi ääälskar ju också god mat. Vi träffade förresten din man på Antor-mässan, väldigt kul! Han skulle höra av sig och det ser vi fram emot, vi är ju lite nyfikna på Serbien och Belgrad 🙂 Önskar dig en fortsatt fin söndag!

 • Lämna ett svar

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.