Berlin, Livsstil, Resor

Mina bästa tips från västra Berlin

9 november, 2019

 

Vilken fantastisk stad Berlin! Vilken otroligt stor betydelse staden haft historiskt. Idag är det 30 år sedan berlinmuren föll (1989). Mitt senaste berlinbesök var under 5 dagar i juni 2017. I år känns det extra viktigt att uppmärksamma stadens enande ”30-års firande” som fortfarande betyder så mycket för Europas utveckling.

Härom veckan uppmärksammade också tyska statens turistbyrå att berlinmuren föll den 9 november 1989. På Bar Central i Stockholm visades bland annat den nyskrivna boken ’Historiska Berlin’ av Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramen. När jag läst mer i boken kommer jag att skriva mer om dess teman och kalla kriget samt platser som jag besökt. Men nu till lite extra information från min resa till Berlin. Kan inte sluta planera för flera resor och skriva mer om olika upplevelser i Tysklands huvudstad.

Se pressmeddelande om 30-års jubileumet

För att ha varit första gången jag besökte Berlin under flera dagar ‘hanns’ det med ganska mycket. Vill beskriva lite av våra personliga upplevelser. Även om man blir påmind om historien nästan överallt är det tydligt hur staden efter 1989 har utvecklats till en världsmetropol. Internationella organisationer och institut är något man stöter på lite var stans i stadsdelen Mitte. Vi bodde i just denna stadsdel (Mitte), precis vid den moderna hallen där Berlins Filmfestival sker varje år. Vi utgick sedan från denna plats för att besöka Mittes mer kända historiska kvarter. Restaurangerna kring kvarteren i närheten av Alexanderplats torn var ett självklart mål. Berlin är så fullt av blandade influenser. För att ta en sliten jämförelse så är det samma cafe- och matkänsla som New York. De stora influenserna kanske kan sägas vara moderna versioner av turkisk, israelisk, vietnamesiska köken. För att få en bättre överblick satte vi oss på caféet The Barn. Vi fick också hjälp av personalen som visade sig vara mycket intresserade av att rekommendera olika ställen. Detta anspråkslösa ’laid-back’ ställe på Auguststrasse 58 är mycket bra att börja utforskningen av staden. I närheten ligger olika fun-dining ställen som Ernst, men också många dolda pärlor. Området Wedding har varit mest omskrivet de senaste åren. Men, det händer snabbt i Berlin och innan jag publicerat denna artikel kan det vara något annat ställe som tar fart. Exempelvis träffade vi många intressanta personer som pratade om det nya området kring den helt nya flygplatsen. När nu den blir klar…kan man fråga sig!

I ett tidigare inlägg skrev jag om både shopping, mat & vin i det som var dåtidens Västberlin. Detta är delar av Berlin som åter är aktuella och som någon sa: ”återuppfunnit sig självt”.

Under de första åren efter murens fall blev det gamla västra delarna av Berlin inte lika uppmärksammade som kvarteren öster om den tidigare Berlinmuren. På min resa vände jag speciellt blicken mot Charlottenburg som även idag kallas Berlin West. Området var centrum för västra delen av Berlin under kalla kriget. Men, området kring Zoo har aldrig slutat att attrahera nöjessugna människor med allt från bio till shopping och gastronomi. Som lyxigare nöjeskvarter återställdes det efter kriget och många av tidens ikoniska byggnader har nu återigen blivit renoverade. Nedåt de dyra kvarteren kring Kurfürstendamm muras och hamras det på fasaderna, medan de mest exklusiva varumärkena ges plats efter decennier av stagnation.

Bikini Berlin är ett av de spännande projekten med designerbutiker under taket av den renoverade 70-talsbyggnaden. Här kan mindre designers hyra in sig på korttid till rimlig peng i någon av popup-butikerna som fyller utrymmet mellan övriga märkesaffärer. Biografen Zoo Palast från samma period är också vackert restaurerad. Lika kultförklarat är designhotellet Hotel Bikini Berlin med cocktailbaren Monkey Bar, som har utsikt över den lummiga parken.

Vi hade ett längre stopp på det kanske mest ikoniska shopping varuhuset i hela Berlin. Kvarterets shopping-flaggskepp KaDeWe med kvalitet på alla sju våningar har laddat om. En renovering utfört av stjärnarkitekten Rem Koolhaas ger åter glans och flärd till byggnaden. Matavdelningen högst upp är otroligt välsorterad. Glöm inte att vila fötterna på någon av de små kaféerna mellan avdelningens ostron- champagne- och chokladbarer.

 

Men om man bortser från de tidstypiska berlinska och fashionabla kvarteren..vad finns det mer att uppleva?.

Viss är Berlin mest känt för att sina dagfester utomhus och spontana gatufester. Här finns klubbar som bara kan kallas för klubb vissa tider på dygnet. Vissa tider är de sk ’klubbarna’ enbart konsert- eller föreläsningslokal eller tvärtom. Allt i ett myller av människor med mycket kreativitet och fantasi. Emellanåt är det specialinbjudningar, men oftast bara att gå in utan krångliga regler.

Foto: Petra Nordin & Marko Persson

Du kanske också gillar

14 Kommentarer

 • Reply Ullie 10 november, 2019 at 15:01

  Ja meeen att det är så länge sen
  Alltså Jo ja vet det va 89 men så längesen otroligt

 • Reply Paulina 10 november, 2019 at 15:49

  Har alltid vilja åkt dit. Verkar så himla mysigt och mycket att se.
  Blir ännu mera spänd att åka dit när jag ser detta blogg inlägg ?

 • Reply Therese 10 november, 2019 at 19:12

  väldig bra inlägg fick lära mig saker jag inte visste =) har själv velat resa dit =) det ser så mysigt ut =)

 • Reply Snabela 10 november, 2019 at 19:39

  Vet inte så mycket om Berlin muren, inte mer än det man var lärt sig i skolan. Men är väldig intressant historia och har tänkt läsa på lite mer om muren.

 • Reply ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent ★ 10 november, 2019 at 19:43

  Så spännande att läsa, har varit mycket prat i radion om Berlin muren de senaste dagarna också. Jag insåg då att jag vet väldigt lite om historien överhuvudtaget. Så var spännande att läsa här från din resa :). Jag skulle gärna vilja åka dit själv, det känns utifrån vad du beskriver som en plats väl värd att se och uppleva :).

 • Reply TwinMom.se 10 november, 2019 at 20:32

  Men så spännande! Mycket jag inte hade en aning om, har själv aldrig vart där. Såg dock en konditor som hade gjort en ”berlinmur” i choklad som sedan revs ner för att hylla!

 • Reply Mina 10 november, 2019 at 21:32

  Har aldrig varit i Berlin men det ligger helt klart på min reselista.
  Kul att läsa om dina upplevelser och jag sparar dina tips till den dag jag kommer dit.

 • Reply Lillemor 10 november, 2019 at 22:00

  Har aldrig varit i Berlin. Jag har dock varit en snabbis i Hamburg för 30 år sen. Ville se vart min mormor föddes och så. Hon dog en månad innan jag föddes så jag fick aldrig den äran att få träffa henne. Men har lite smått börjat släktforska. Hoppas jag kan åka dit i sommar 🙂
  Känns inte som det är 30 år sen Berlinermuren föll. Otroligt vad tiden har gått fort. Riktigt roligt att läsa om din resa dit. 🙂

 • Reply Hannas krypin 10 november, 2019 at 22:03

  Jag har läst om att det är trettio år sedan som Berlinmuren föll, det är verkligen länge sedan nu. Intressant inlägg och jag fick lära mig lite nytt om vilka sevärdheter som finns. Det verkar finnas något för alla smaker. Jag har aldrig varit i Berlin, undrar hur området vid flygplatsen kommer bli. Det får man ju hoppas på att det blir klart. 🙂

 • Reply Sanna 10 november, 2019 at 22:23

  Jag har aldrig varit i Berlin (inte i Tyskland över huvudtaget) men det verkar ju finnas extremt mycket att uppleva nu när man läst ditt inlägg 🙂 och vilka härliga bilder du bjuder på 🙂

 • Reply Amanda 11 november, 2019 at 00:58

  Har aldrig varit i Tyskland men en dag ska jag besöka det, jag vill ju se vart Berlin muren var och hur det ser ut idag. Deras historia är väldigt intressant 🙂

 • Reply Jessica 11 november, 2019 at 06:45

  Vilken spännande läsning, Berlin är nog ett ställe ja också skulle kunna tänka mig att besöka ☺️❤️

 • Reply Annica 11 november, 2019 at 09:43

  Tycker det är så inspirerande att läsa om dina upplevelser. Och håller även med om att det är viktigt att uppmärksamma detta med bland annat Berlinmuren och allting kring det.

 • Reply Jenny 12 november, 2019 at 12:05

  Jag var 11 år när muren föll. Men minns det ändå som igår. Otroligt att man som 11 åring förstod redan då vilken stor grej det var.

  Berlin ser helt fantastiskt ut. Har varit mkt i Tyskland men faktiskt aldrig i Berlin.

  Kram kram

 • Lämna ett svar

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.