Event, Resor

Stockholm-St Petersburg med Moby SPL

9 april, 2017

Italienska företaget MOBY SPL och StPeterlines äldre färja, den delvis renoverade ’Prinsessan Anastasia’ startar kryssningssäsongen i italiensk stil.

Förra veckan var jag på en presskonferens i Frihamnen. Förutom god mat och gott vin lyssnade vi till både Visit Stockholm samt Stockholms Hamnars representanter som också ingick i eventet. Arrangör var dock det nya företaget Moby SPL som tidigare hette bara StPeterline. Med nya Moby SPL öppnas möjligheten att kryssa runt en stor del av Östersjön. Enligt de svenska gästerna på presskonferensen betydelsefullt för turismen till Sverige.

Kryssning på Östersjön

Den 2 april 2017 började alltså färjan “Princess Anastasia” åter trafikera rutten Sankt Petersburg till Stockholm. För resenärer från Sverige går det att vistas visumfritt i Sankt Petersburg upp till 72 timmar. Om man startar turen från Stockholm åker man via Helsingfors till Sankt Petersburg. Man stannar även i Tallin på tillbakavägen.

Nytt Koncept

Efter tre månaders renovering och uppdatering har färjan nytt koncept och satsar på produkter gjorda i Italien. Man behåller den äkta ryska gästfriheten, men lägger till mycket annat som företaget MOBY står för. Vissa saker har de överfört från sina färjor som går i trafik i Medelhavet. Att kvalitén på verksamheten höjts är det ingen tvekan om. Moby är en av Italiens ledande färjeföretag och tilldelades nyligen 2016 och 2017 års “kvalitetssigill”, det prestigefyllda Green Star Award. Företaget valdes dessutom av passagerarna till bästa rederi på Italia Travel Awards år 2016.

Delvis renoverad

Färjan har fått ett nytt utseende, med sina yttersidor målade av den kända italienske designern Riccardo Guasco. Han har tidigare arbetat för Armando Testa, som är den ännu mer kända största italienska kommunikationsgruppen i världen. Den ena sidan, som skall påminna om italiensk modern konst tycker jag påminner om något jag sett i någon reklam för mer kända varumärken…från just Italien. Då de arbetat för både Fiat och Lavazza kanske det har med detta att göra?

Bra shopping

Färjan hade en lyxig taxfree shop, där många viktiga italienska varumärken fanns representerade. Det var både parfymer, kosmetika och smink. Men dessutom smycken, klockor samt alla typer av kläder och mycket leksaker för barn. Fartyget är ganska stort och rymmer 834 hytter. Det finns också ett bildäck som kan ta upp till 580 bilar.

Under resan, har gästerna tillgång till SPA, gym, skönhetssalong och lekrum för barn. Det finns dessutom både pub och nattklubb. Färjans showprogram presenteras av den erkända Sankt Petersburgs Balletteater.

Nytt mat & dryckeskoncept

En av de starkaste anledningarna att gå ombord tycker jag skall vara de specialiteter som färjans restaurang erbjuder. Det bästa av den italienska maten kommer att vara på menyn varje dag. Under och efter presskonferensen provade vi ett antal typiska viner. Det vi fick smaka höll hög kvalité. Förutom Prosecco (som det bjöds rikligt av) tyckte jag mycket om det röda vinet de serverade till maten. Såg därefter att de hade flera kvalitetsmärken från södra Italien som jag inte sett i Sverige tidigare. Detta lovar gott och ledningen såväl som personalen på båten har verkligen ambitioner.

Erkänd italiensk kock

Den italienska kocken Oreste Romagnolo, från den kända fiskrestaurangen Orestorante har inspirerat menyn ombord. Det garanterar mat gjord på ett modernt sätt, men samtidigt med sitt ursprung i den traditionella italienska matkulturen.

Passagerare med ankommande färjan till Sankt Petersburg, kan som tidigare stanna i Sankt Petersburg visumfritt (72 timmar). Man kan även stanna ombord över natten (från torsdag till fredag) och därmed inte behöva oroa sig för lediga rum på hotell. Beroende på syftet med resan finns många alternativ för olika smaker och behov.

Lite mingelbilder:

Källa: Moby SPL Presskonferens i Frihamnen

Moby Europé Presscenter: Ms. Anna Sorokina

Mer info på: www.stpeterline.com

Foto: Petra Nordin (Pellas Inspiration)

Du kanske också gillar

1 kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.