Resor

Julmarknad Tivoli-Köpenhamn

19 december, 2016

 

Tivoli ligger inte långt från Köpenhamns Centralstation. För att gå på julmarknad tog vi tåget från Malmö som går över bron till Köpenhamn. Tåget är både smidigt och tidseffektivt. Tyvärr skulle det inte visa sig vara lika smidigt när vi skulle tillbaka från Köpenhamn efter både julmarknad och shopping. Och detta av flera oförutsedda anledningar. Men, vi återkommer till detta….

Ett par minuter efter ankomst till Köpenhamn stod vi utanför Tivoli. Nära och smidigt, men det var kö för att komma in. Det löste vi genom att gå till tivolits tickets box-office som släppte in oss bakvägen. Också det mycket snabbt och smidigt. Väl inne möttes vi av en supertrevlig sagovärld. Trots att snön ej kommit till Köpenhamn var det mesta målat med sprejad vit konstsnöfärg. Restauranger och fik var alla mycket smakfullt inredda. Därtill säljs det julattiraljer samt allt från naturlig kosmetik till andra danska produkter.

Längst bort från entrén vid en sjö sökte vi upp ett speciellt ställe att ta en lunch på. Med tanke på att vi skulle äta danska smörrebröd var det perfekt att stället har sitt eget mikrobryggeri. Vi hade tur som fick bord då Färgekrogens Brygghus är ett av tivolits mest populära ställen. Härligt rustikt inrett och blandad publik. Vi skulle kunna tänka oss att återkomma bara för stämningen. Maten är traditionell och serveringen personlig och informell. Av de olika öltyperna valde vi en underjäst ljus öl med pilsnerkaraktär. Vi provade även deras ofiltrerade och opastöriserade överjästa ale som vi tycker passar allra bäst till fläsk och kyckling.

Julmarknad Tivoli Köpenhamn

När klockan började närma sig kl. 6 besökte vi en mataffär. Välförsedda och färdighandlade, med danska specialiteter och julöl till vårt kommande julfirande, gick vi sedan över till Centralstationen. Enkelt att ta tåget tillbaka till Sverige, trodde vi….

Vi hade lite föraningar att det kunde bli lite väntan vid flygplatsen då man numera byter tåg där och får sitt pass eller nationella id-kort kontrollerat. Vad vi inte visste var att denna kväll skulle inga tåg lämna Kastrup pga. signalfel på den danska sidan. Bara att lämna tåget och vänta på ersättningsbussar. Lyckligtvis kom vi i samspråk med en trevlig kvinna och hennes mamma som liksom vi varit i Köpenhamn över dagen. Hennes väninna från studietiden i Lund bodde precis vid bron på svenska sidan. När hon kom för att hämta oss stod flera tusen fortfarande kvar och väntade på bussar.  Detta tågkrångel gjorde att vi tappade ett par timmar, men inte humöret och vi såg det som att bli en erfarenhet rikare. Vi berättade senare under kvällen om våra erfarenheter för våra vänner i Helsingborg och Arild. De var alla övertygade om hur viktigt kommunikationerna och bron varit för regionens utveckling.

Julen närmar sig..Jag provar den obligatoriska glöggen, den smakade ljuvligt.

 

 

Se även inlägget om mitt besök på A.C Perch Tea Room här

Du kanske också gillar

6 Kommentarer

 • Reply Eva - People in the Street 20 december, 2016 at 12:25

  Vilken mysig julmarknad! Det är just stämningen på julmarknaden som lockar mig, shoppingen inte lika mycket faktiskt. Kul att de sprejat konstsnö på träden för att förstärka julkänslan.
  Härliga bilder 🙂

  • Reply Petra Nordin 21 december, 2016 at 10:50

   Tack Eva! Julmarknaden i Köpenhamn överraskade verkligen och jag fick verkligen julkänsla när vi strosade omkring där inne bland stånden och drack glögg 🙂

   //Petra

 • Reply Anitha Nordin 20 december, 2016 at 16:02

  Vad mysigt nästa år åker jag dit för att uppleva allt detta

  • Reply Petra Nordin 21 december, 2016 at 10:52

   Det var verkligen mysigt att strosa omkring och uppleva lite julkänsla..

   Kram

 • Reply FREEDOMtravel 21 december, 2016 at 06:25

  Vad mysigt det ser ut! Kommunikationerna är förstås superviktiga, det är väl massor av människor dom behöver ta sig fram och tillbaka varje dag, för jobb inte minst. Ha det fint!

 • Reply Petra Nordin 21 december, 2016 at 10:54

  Helena! Det var verkligen kaos när vi skulle hem. Enligt våra vänner i Malmö så händer detta tydligen flera gånger per vecka! Pust..

  Du och Peter får ha en riktigt fin jul!

 • Lämna ett svar

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.