Israeliska viner, Mat&Dryck, Matlagning

Laga israelisk mat med modern touch

20 september, 2021

Israel är ett otroligt spännande land och som länge stått  högt på min buketlist. Därför var det extra roligt när jag fick en inbjudan av Israels Turistbyrå till en matlagningskväll på Aveqia för att laga mat från Israel. Vi var ett gäng glada bloggare och journalister som fick en oförglömlig kväll under ledning av tre grymma kockar på Aveqia. Alltid kul att laga mat med proffs och få tips och råd, hur man kan lyckas bra i köket.

Meny med modern touch

Kockarna hade komponerat en trerättersmeny med modern touch från det israeliska köket. Det israeliska köket har influenser från olika platser som Mellanöstern, Spanien, Östeuropa mfl. Det som dock kännetecknar det israeliska köket är hur man använder mycket grönskaker,  kryddor och örter. Får lite känslan att det är ingredienserna som spelar huvudrollen och att proteinet kommer mer som ett tillbehör.  Dessutom kombinerades allt med  mycket goda Israeliska viner som  passade perfekt till den kryddiga och färgrika maten.

Vi blev indelade i fyra matlag, varav jag ingick i ena huvudrättslaget. Där det skulle lagas Záatar kryddad lamm med olivkroketter, ptitim och fänkålssallad, harissmamajonäs, baba ganousch och laffabröd..

 

Lotten föll på mig i vårt team att laga ptitim och fänkålsallad som man kan tro är mer åt couscous hållet, men är en rostad pasta formad i små bollar. Rätt många moment, men under ledning av vår proffskockar så gick allting alldeles galant.

 

Höjdpunkten är när det är dags att få smaka all den goda mat vi lagat. En extra boost att också få dricka israeliska viner som matchar maten.

Förrätt

Förrättsgänget lagade en rödbetspasta fylld med rödbetshummus och getost, friterad kapris och salviasmör. Vilka smaker…. till detta serverades två vita viner , en Blanc de Noir 2020 100% Grenachdruva och en Gewurztraminer Upper Galilee Label, 2020 (100%). Kan rekommendera båda dessa viner!  

Huvudrätt

 

Huvudrätten serverades family style där vi serverade allting i vackra skålar. Ett vanligt sätt i regionen är att äta goda middagar tillsammans med hela familjen. Share and Care! Det lagades Záatar kryddat lamm med olivkroketter, ptitim och fänkålssallad, harissmamajonäs, baba ganousch och laffabröd.. Gudomligt gott..

Dessert

I israel så älskar man allting som är sött och avänder mycket honung som smaksättare. Så även i denna dessert. Det serverades en apelsin och semlinakaka med hibisukusglass, granatäpple och honungsmaräng. Mycket gott, men kanske lite för sött för min smak då jag är känslig för detta.


Israeliska viner

Vinerna som serverades kommer från vinhuset Galil Mountain och många anser att detta är bland de bästa koshervinerna. Vinerna finns i systembolagets beställningssortiment.

Jag hade inte tänkt på Israel så ofta som ett vinland. Kanske för att det endast finns ett vin i systembolagets ordinarie sortiment. Ett vitt vin som är ett koshervin som jag provat för massa år sedan. Israel har en mycket lång tradition och äldre vinhistoria. Det finns över 300 vingårdar som sträcker sig från bergen i norr till öknen i söder.  Landet är uppdelat i 5 vinregioner. Det finns ca 70 st kommersiella vingårdar och de 10 största står för över 90 procent av produktionen. Ca 35% av vinexporten går till europa. Att besöka de olika vingårdarna runt om i landet har blivit populärt som turistmål.

 

Tack Erika från Israels Turistbyrå och Aveqia för en rolig och inspirerande kväll!

Foto: Pellas Inspiration ( Petra Nordin)

Du kanske också gillar

2 Kommentarer

 • Reply Desirée Nordin 21 september, 2021 at 19:25

  Så häftigt att få göra! Grattis 😋👌🏻

  • Reply Petra Nordin 23 september, 2021 at 18:46

   Så kul att få lära sig lite nya maträtter 😉

  Lämna ett svar

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.