Livsstil, Mat&Dryck

Dödens Express – Stöd din lokala Italienare

4 maj, 2020

Kan man resa utan att resa rent fysiskt? Längtan till när vi kan resa igen är stor hos många. Därför en bloggtext med tips på mat & dryck som ger känslan av att resa till södra Europa. För när längtan till att resa är stor gäller det att hitta inspirerande tankar på ett annat sätt. Ibland finns dessutom inspiration och matglädje kanske närmare en man tror?

Ett bra exempel är vår lokala italienare i kvarteret där vi bor i Vasastan. Har ätit både gott och rustikt på Restaurang Döden i Grytan genom åren. I dessa tider då det är extra viktigt att ta hand om sig själv vill jag lyfta fram ’Dödens Express’ sätt att bidra till detta. Kanske självklart för vissa, men deras sätt är värt att uppmärksamma. I en lokal bredvid den mysiga restaurangen med ingång på Norrtullsgatan hade man tidigare lagrat vin mm. Mitt emot hållplatsen för buss 2 har man nu istället inrett det man kallar ’Dödens Express’. På ett enkelt och bra sätt har man nu möjlighet att lämna ut hämtmat utan att man behöver gå in i den vanliga restaurangen.

Vart i Italien har ’Döden i Grytan’ då hämtat sin inspiration? Kan nämna att den relativt nya konstsamlande ägaren kommer från Lazio utanför Rom. På menyn hittar man med en snabb blick knaprig griskind (Amatriciani), tryffelsalami från Umbrien, parmigiano provoloni, Guanciale, soppressatasalami bland mycket annat…utan att avslöja för mycket av kökets hemligheter är detta en restaurang som har flera ingredienser (ex ostar) som de är ensamma om att få direktimportera till norra Europa. Om man gick på djupet i det italienska regionala köket skulle man hitta ännu mer hemligheter.

Som sagt; En inspiration istället för att resa kan vara så mycket olika saker och individuellt för många.

Men, vad sägs om små fina doppfriterade kronärtskockor så som det görs i Rom. Här serveras den gyllengul och frasig…

Tar ett litet glas prosecco medans vi väntar på vår “takeaway”

Döden i Grytan har också utökat utbudet med lite lyxigare pizzor för 95 kronor där råvarorna bygger på andra italienska rätter man har på vanliga menyn. Man har även valt att ha flera klassiska pastarätter på hämtmenyn. Dessa kostar också 95 kronor, vilket är ett bra pris med tanke på de råvaror de använder. För att lyfta den italienska hämtmenyn ytterligare har man komponerat ett antal olika tillbehör som inte kostar mer än 55 kronor. Här hittar vi både blandad svamp likväl som kronärtskockor frästa i vitlök, persilja och peperonico.

Beställningar görs på 08-3250905 eller mail: dodenigrytan61@gmail.com
Adress: Norrtullsgatan 61

Stöd din lokala restaurang #Supportyourlocals

Foto:Petra Nordin ( Pellas Inspiration)

Du kanske också gillar

13 Kommentarer

 • Reply Bara brittiskt 4 maj, 2020 at 20:42

  Då passar jag på att rekommendera Via Napoli i Malmö som är min lokala. Napoletansk pizza (certifierad såklart) som man inte hamnar i koma av utan som är luftig och lätt med allt från stark napoletansk ndujakorv till enkla, både vita och röda verk. Utöver det såklart diverse primi och secondi m.m. och härlig italiensk familheatmosfär. Sköter nu hemleveranser själva efter att de tröttnade på att Foodoras utkörare inte höll ordentliga avstånd.

 • Reply Evahle - mammalivet och psykisk hälsa 5 maj, 2020 at 12:25

  Förstår att många längtar efter att resa igen. Så gott allt såg ut 🙂

 • Reply Therese Carlsson 5 maj, 2020 at 13:51

  Vad gott det där såg ut ?
  Man kan ju drömma sig bort när man inte kan resa ?

 • Reply Michaela 5 maj, 2020 at 15:13

  Jag har inte ens tänkt på att man kan resa genom att käka mat haha. Nej men du förstår vad jag menar. Nu bor jag en bra bit ifrån stan men kommer absolut besöka dödens express någon gång. Låter otroligt gott allting

 • Reply Pärla 5 maj, 2020 at 15:34

  Det ser verkligen super gott ut. Denna krisen verkar verkligen skapa nya ideer dock. Alla är så uppfinningsrika och hjälpsamma. Super smart sätt de löst det på ju. Synd man bor så långt bort.

 • Reply Tess 5 maj, 2020 at 18:45

  Resor är inte riktigt prioriterat här ja jobbar på nytt jobb så är man ledig vill man mest va hemma kanske för ja o sambon har hundar sen är ja inte mkt för resor ärligt talat 🙂

 • Reply Madde 5 maj, 2020 at 19:50

  Blir en del take away för oss också. Dels för att fantasin till mat inte finns, och dels för att gynna de lokala handlarna. Längtar så mycket efter ett normalt liv igen

 • Reply jessica 5 maj, 2020 at 23:30

  ja att beställa lite mat ute lite då och då, när man känner man har råd. Försöker jag och sambon tänka på , för skulle vara så tråkigt om ens favorit restauranger skulle gå i konkurs i dessa tider ?❤

 • Reply charlottelinden.se 5 maj, 2020 at 23:43

  Vilket bra tips! Just att besöka vissa restauranger kan verkligen ge känslan av att man är utomlands. Tänker ofta på det när jag är ute och äter (eller där för att beställa hem såklart).

 • Reply amanda 6 maj, 2020 at 07:09

  Men maten maten såg ju verkligen kanon god ut ,måste jag säga 🙂 folk hittar på så mycket bra tips nu i denna kris vilket jag tycker är kanon 🙂

 • Reply Diana Saelöen 6 maj, 2020 at 08:44

  Vilket härligt inlägg….jo men visst kan man resa till olika länder även på hemmaplan om man tänker efter, genom mat, genom att besöka invandrarnas butiker med doft av sydligare breddgrader, genom youtube och kanske till och med genom att “träffa” vänner från andra länder genom zoom eller något annat verktyg…
  Superbra inlägg som ger eftertanke och positiva vibbar

 • Reply Amanda 6 maj, 2020 at 14:45

  Oj så gott detta lät hade jag bott i stockholm hade jag testat detta då det är en bra ide och maten du pratar om låter fantastiskt gott. 🙂

 • Reply Emma Engström 7 maj, 2020 at 19:52

  Längtan till att resa är ENORM just nu! Håller tummarna för att världen kryar å sig helt snart <3 Åh, Italien har jag varit till en gång och du fick mig småsugen på att resa tillbaka nu haha 😀 Blev påmind!

 • Lämna ett svar

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.