Grekland, Mat&Dryck, Thessaloniki

Ett besök på Gerovassilou vingård & museum

14 augusti, 2019

Temat grekiska viner är superintressant. Speciellt de mer okända och mindre vingårdarna. Vi har ett brinnande intresse för olika länders produktion av viner.

På sista tiden har vi fått upp ögonen för de mindre producenterna av fantastiska och unika viner. Genom resor och att ha närvarat på olika events med Grekiska viner som tema, har jag lärt mig mycket nytt. En stor del av resans nöje är att få besöka dessa fantastiska vingårdar.  Inför vår resa hade jag gjort lite research om olika vingårdar i regionen kring Thessalonki. Högt på listan stod Gerovassilou´s vingård, som även har ett stort korkskruvsmuseum. Unikt är bara förnamnet!!

Vi hade planerat att åka dit en tisdag, men som tur var kollade vi in deras hemsida och de hade stängt denna dag… så det blev en tur dit på onsdagen istället. Direkt efter halva dagen på beachen var det dax att prova viner. Vingården låg ca 30 min bilfärd från den mysiga byn vi bodde. Men, tidsoptimister som vi är kom vi fram till kl 18 och den sista guidade turen hade precis börjat, då de skulle stänga kl 19. Snälla och gulliga som de var, gjorde de en tur för oss ändå…

Stort plus för den yngre guiden, som med sin egen icke-grekiska bakgrund anpassade sig efter oss. Det blev ett givande samtal om allt från klimat till livet som vinarbetare. Både intressant och givande att höra om olika erfarenheter från ett vinmuseum.

Under vår rundtur kring de olika byggnaderna fick man en känsla av den unika plats som valts för denna vingård. På avstånd ser man både den kuperade terrängen och havet. Den ligger så nära att man hela tiden ser Medelhavet. Något som också återspeglas i den unika konst som är utställd på området. I vingårdens egna restaurang med bar finns ytterligare konst och mycket smakfull modern inredning.

Lite axplock av den glaskonst som finns på vingården


Vingården plus vinprovning

Tankarna där vinet framställs. Just här framställs det vita vinet.

Här ligger det röda vinet på ekfat

Vi provade två viner. Ett rött och ett vitt. Blev väldigt förtjust i det röda så jag köpte med mig några flaskor hem till Sverige!

Korkskruvsmuseet

Vangelis Gerovassilious har även ett annat stort intresse än vinframställning. Nämligen korkskruvar! Redan 1976 började Vangelis Gerovassilious att samla på olika korkskruvar från hela världen. Det finns ca 2600 st olika korksruvar i hans samling och detta gör honom till en av världens största samlare av korksruvar. Här kan man hitta en av de tidigaste korksruvarna, redan från 1700- talet.

En av traktorerna man använde förr vid skörd av druvor

Verktyg som man använde förr vid framställning av gårdens vinproduktion

 

Hitta hit:
Epanomi 57 500, Thessaloniki, Greece, 25 km från Thessaloniki

Foto: Petra Nordin (Pellas Inspiration)

Du kanske också gillar

18 Kommentarer

 • Reply Paulina 15 augusti, 2019 at 10:06

  Men blir alltid så avis på dej. Och dina inlägg! Så härligt med en gudi som ändå är en lik! Det bästa!
  Men vilken vindruvor odling ?❤️

 • Reply Moa Larsson 15 augusti, 2019 at 11:51

  Min sambo åker med sitt jobb till Italien varje år och senast var de faktiskt på den här vingården. Helt fantastisk ser den ut att vara och jag är så glad att han fått uppleva den. Den där traktorn tycker jag är fantastiskt fin, haha!

 • Reply Elin 15 augusti, 2019 at 14:41

  Coolt ställe & vingård. Kan tänka att det är nice & se. traktorn var ju väldigt färgglad. Väldigt speciella korkskruvar måste jag säga 🙂

 • Reply Lillfoppan 15 augusti, 2019 at 14:46

  Vingårdar är så fantastiska, jag själv besökte en i Spanien. Den var både mysig och härlig. Vilken härlig guide som anpassade sig efter er, de blir oftast mycket positivare då! 🙂

 • Reply Emma 15 augusti, 2019 at 16:33

  Det ser verkligen så himla intressant ut! Hade gillat att gå på sånt. Jag kan tänka mig att det var en upplevelse

 • Reply Jennysvardag 15 augusti, 2019 at 17:01

  Så häftigt att besöka en vingård. Det skulle jag vilka göra någon gång i livet. Så snällt att ni fick en rundtur även fast ni blev lite sena. Så fin konst som dom har ställt ut i vingården

  • Reply Petra Nordin 15 augusti, 2019 at 18:51

   Jag älskar verkligen att besöka olika vingårdar och se hur de framställa sin viner… Ja, vi uppskattade verkligen att vi blev insläppta fastän vi var sena..:-)

 • Reply Josse 15 augusti, 2019 at 20:25

  Jag hade gärna åkt till en vingård. Ser helt otroligt ut måste jag säga.

 • Reply Mrs.Kjellström 15 augusti, 2019 at 22:59

  Men woow vilken upplevelse du har fått 😀
  Riktigt häftigt att få se hur allt går till
  Så vackert där är och vackra bilder du har tagit 😀

 • Reply TwinMom.se 15 augusti, 2019 at 23:02

  Men wow säger jag bara! Så himla mysigt och jag är så avis! Vill också besöka en vingård!

 • Reply Amanda 15 augusti, 2019 at 23:52

  Grekland är verkligen ett sånt himla fint land har aldrig varit där. Men det är ett land jag mer än gärna vill besöka. Vinprovning skulle jag med vilja göra, så mysigt 🙂

 • Reply Yela 16 augusti, 2019 at 00:10

  Nu dricker ju inte jag alkohol men verkade verkligen som ett så mysigt ställe & vindruvorna såg ju så himla goda ut ? Kan förstå att de måste varit en väldigt rolig upplevelse!

 • Reply Madde 16 augusti, 2019 at 05:15

  Dricker extremt lite alkohol, men tycker så mycket om detta med vingårdar, och få höra deras historia. Går gärna på vinprovningar med, och tycker detta är så intressant. Just Grekland förknippar jag inte så mycket med just vin, men de kanske har en del ändå? Tänker mest Retsina.

 • Reply Amanda 16 augusti, 2019 at 06:16

  Dricker inte alkohol alls men vad mysigt att besöka en vingård härliga bilder du fått där ifrån?

 • Reply Marie 16 augusti, 2019 at 09:52

  Oj vad mycket snyggt det fanns att fota där, så läckert

 • Reply Hannas krypin 16 augusti, 2019 at 10:17

  Vad snällt att de gjorde ett undantag för er så ni fick se gården ändå. Det låter som en väldigt bra upplevelse och vad bra att guiden anpassade sig efter er.

 • Reply Michelle 16 augusti, 2019 at 10:35

  Intressant med vingårdar . Vet att min mamma är väldigt förtjust i sådant ?

 • Reply Kamilla 16 augusti, 2019 at 10:40

  Jag har varit på vingård 2 ggr på Sardinien. Det var verkligen mysigt och lärorikt

 • Lämna ett svar

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.