Resor, Serbien, Spa

Att leva med psoriasis-Medicinska SPA i Serbien

1 juni, 2017

 

Det här inlägget är lite personligt:

Jag lever med den vanliga hudsjukdomen psoriasis. Det kan vara ärftligt men ofta yttrar den sig vid långvarig stress eller utvecklas, om man har varit med om något traumatiskt. Själv utlöstes min efter det att jag var med om tsunamin 2004 i Thailand.  För mig är det ganska tröttsamt att behöva smörja in kroppen varje dag med en massa kortisonkrämer och mjukgörande. Och inte blir det så mycket bättre för det.

Ett bättre alternativ är att resa till underbara natursköna platser där det finns hjälp att få från naturen.

Därför var det extra kul att organisera en professionell Fam-Trip till södra Serbien med stöd av det serbiska företaget Planinka. I juni förra året reste jag ner med ett gäng bloggare och journalister för att visa upp och prova på olika SPA:n. Serbien är känt för sina medicinska SPA:n och olika psoriasisbehandligar. Vi besökte två olika SPA Prolom och Lukovska. Dessa Spa:n har idag ändrat lite inriktning och har numera även skönhetsbehandlingar för att locka turister från övriga Europa. Nya hotel samt kombinerad medicinsk samt relaxbehandlingar är deras nya giv.

De SPA:n vi besökte hade stora utomhusbassänger. Det är inte ovanligt att man åker med familjen över en helg eller tom en vecka för att njuta av den vackra naturen och bada i hälsovatten. Det vi märkte förutom den rena luften på ganska hög höjd, var maten!! På frukosten serveras du lokalt producerade produkter och mejeriprodukter som inte är massproducerade. När vi ville ha reda på vad det lokala mejeriet samt i princip vad slaktarn hette förstod personalen, som kunde hjälplig engelska inte varför detta var så intressant? Med några yngre förmågor lyckades vi med internets hjälp hitta tyska symboler för BIO samt svenska KRAV. Men, det hjälpte liksom inte för här var allt enligt egen utsago Biologiskt ? Så, att köpa dyra symboler och trycka dessa på förpackningarna var liksom inte ett alternativ. Varför krångla till det liksom…

Överallt dricks det hälsobringande vattnet direkt från kran. Goda regionala viner fanns också att tillgå samt att det var fyndpriser för det ”dyraste” vinet Toplicke Vinograde för en bit under 200 SEK. Vanlig serbisk husman med möjlighet att beställa in specialrätter samt ett lokalt undergäst öl från bryggeriet i samma byggnad bryggt med källvatten var också ordinerat av doktorn. Så oavsett om vissa av bloggkollegorna inte ”gillade” öl var de tvungna!! Doktorn hade ju ordinerat detta……… 😉

 

Provar deras lerbehandling med örter som är bra om man har  psoriasis.

Behandlingsrummen ligger i anslutning till själva spa:delen

Fick  vattenmassage varje dag som en del av behandlingen. Stimulerar och får igång blodcirkulationen

Jag njuter i poolen. Ren lyx att kunna bada i hälsosamt källvatten varje dag…

Resan genomfördes i samband med Planinka som äger Prolom SPA och Lukovska SPA.
Bilder och synpunkter är mina egna.

Du kanske också gillar

4 Kommentarer

 • Reply Jelena 1 juni, 2017 at 21:38

  Bra skrivet, som vanligt! 🙂 Prolom och Lukovska SPA kan verkligen rekommenderas.

  • Reply Petra Nordin 2 juni, 2017 at 07:13

   Tack Jelena! 🙂 Gillade båda ställena, skall bli kul att åka tillbaks ngn gång och se Proloms nya spa och wellnesdel! Det som var positivt var att jag kunde se resultat efter så kort tid:-)

 • Reply Johnny Friskilä 3 juni, 2017 at 18:24

  Ja det ser ju lite mer inbjudande ut det där än det bassäng med radonvatten som jag fick se nu när jag var i Kirgizistan senast. Gjorde nämligen ett besök på ett gammalt “sovjetsanatorium” som absolut inte renoverats sedan dess glansdagar. 🙂

  • Reply Petra Nordin 20 juni, 2017 at 15:26

   Usch vad hemskt med radonvatten… Du får nog förska bege dig till Swerbien någon och uppleva lite “mineral” vatten i poolen:-)

  Lämna ett svar

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.