Belgrad, Livsstil, Resor

Hur väljer man ut fyra olika 4-stjärniga hotell?

30 april, 2017

Det har nog inte undgått  någon att Belgrad är en utav mina favoritstäder som jag har besökt många gånger. De flesta gånger har jag bott på samma hotell. Men, det är jättekul att prova på lite andra kedjor. Därför har jag gjort en sammanställning på fyra 4-stjärniga hotell, som jag bott på. Av helt olika anledningar kan rekommendera dem. Det finns många fler, men dessa hamnar bland mina absoluta favoriter.

Marknaden växer … det finns redan Metropol, Marriott Courtyard mfl. samt planeras för ett W samt Hilton. För att inte tala om Crown Plaza och Hyatt…samt flera andra stora företags flaggskeppvarumärken. Belgrads kanske bästa hotell i klassen 5 stjärnor plus har jag också testat och heter Square Nine

Hur väljer man då ut fyra olika 4-stjärniga hotell? Svaret kommer här…

Hotel Srbija Garni

Ligger på en central plats nära centrum, bredvid den största lokala marknaden. Gatan som passerar utanför receptionen leder till Brankov Bron som om man fortsätter, tar dig över Savafloden till Nya Belgrad. Ett mindre boutiquehotell som är mycket prisvärt och som gillas av många svenskar. Nära till både centrum och de alternativa design-centrum, klubbar och restauranger som kallas Sava Malas kvarter. Prisvärd personlig service och frukostbuffe från deras andra hotell, betydligt större Hotell Srbija som har 3 stjärnig standard. Passar för både wekendresenären likväl som affärsresenären utan krav på överdriven lyx. Trevlig personal, samt egen shuttle service i super-coola Jeep till flygplatsen. Enklare bar i anslutning till receptionen. Vi bodde på hotellet med den grupp av bloggare och journalister som reste i juni 2016. Detta var den Fam-Trip som jag arrangerade med stöd av bla Air Serbia samt firman Planinka. Hotell Srbija Garni nämns av den utmärkta bloggen SPA-Banken som innehas av Heidi Roven. Hotellet kanske är det mest prisvärda med tanke på läget i centrum. Dubbelrum mellan 600 och 800 Sek.

Lobbyn

Belgrad City Hotell

Klassiskt hotell mitt emot centralstationen. Har en lugnare del av hotellet i det sk Annexet som ligger på innergården. Dessa rum är billigare, men har nästan samma standard som de övriga med påkostat kakel i badrummet. Mycket fina rum med högre fyrstjärnig standard i de som vätter ut mot gatan. Nära till att ta sig in till absoluta centrum med ex spårvagn. Dessutom nära att ta sig till vilket ställe som helst, då kommunikationerna verkligen ligger runt knuten….så också diskotek/klubb Stefan Braun. Trevlig prisvärd restaurang (tillhör hotellet) för den som vill prova serbiska rustika specialiteter. Var dock medveten om att upplägg inte är för den som gillar modern fine-dining. Emellertid, mycket populärt bland de gäster som besöker den svenska vingården Bacina två timmar söder om Belgrad. Egentligen lika prisvärt som redan beskrivna hotell i samma prisklass.

Hotell 88 Rooms

Modernt nytt hotell där ägarföretaget även har 3 hotell som ingår i MK Resorts på berget Kopaonik. Det märks att personalen är vana vid större konferenser och krävande gäster på redan nämnda skidort. Hotellet ligger i en omgjord kontorsbyggnad med rymliga rum samt bredvid Botaniska Trädgården. Mycket smakfullt inrett med ett Feng Shui-tänk och harmonisk inredning. Rummen och badrummet är i det närmaste skandinavisk stil med inslag av lila färger. Beroende vad man är ute efter ligger detta hotell längre från stadens mitt än övriga. Men det känns ändå centralt och är dessutom närmast av alla till Bohemkvarteren (3 min med taxi) och turistiga Skadarskagatan. Ölhallen Stara Hercegovina ligger precis neranför Botaniska Trädgården ett stenkast från hotellet. Precis i anslutning till byggnaden ligger restaurang Tamo Daleko som serverar okomplicerada serbiska specialiteter med modernt upplägg. De har dessutom många av de bästa serbiska vinerna på glas. Hotellets egen restaurang där man äter frukost på taket, serverar också högklassiska rätter, men lite enklare jämfört med full-service restaurangerna i närheten. Tror det är mer tänkt för den stressade affärsresenären som inte har tid att lämna hotellet. Men precis som allt som företaget MK gör är det välutbildade kockar och trevlig personal.

Ett par hundralappar mer än de andra två hotellen, även om de ofta ger extra gynnsamma priser via internationella bokningssidor.

 

Hotellrummet inrett i Feng Shui stil

Radisson Blue-Old Mill

Ett av Europas snyggaste hotell alla kategorier. Det måste definitivt vara det snyggaste mest genomtänkta Radisson Blu hotellet i Europa. Vid en av de stora infarterna utmed floden Sava, mitt emot internationella mässan planeras det för en helt ny stadsdel. När centralstationen flyttas (tågen går ej in till centrum) från platsen mellan hotellet och riktiga centrum kommer detta supersnygga hotell att kännas riktigt centralt! På denna plats låg tidigare en gammal kvarn. Men nu syns den inte mycket… innan man frågar den mycket proffsiga personalen, som mer än gärna visar olika detaljer som bevarats i den toppmoderna byggnaden. Mycket trevligt inredda rum med moderna detaljer som känns igen från andra Radisson Blue hotell. Ett extra plus till arkitekterna Graft Architects från Berlin och moderna väggmålningar av Strauss & Hillegaart. Kan inte komma ifrån känslan av att ha träffat på Europas mest smakfulla hotell. Ända tills jag beställer in på restaurangen. Den intelligent sammansatta menyen är något utöver det vanliga. Tappar nästan fokus när jag ser att hotellet kompletteras av fun-dining restaurangen vid namn OMB Larder + Lounge. Länge sedan jag sprang på en så stor överraskning. Hotellet är mycket prisvärt trots fyra stjärnor och ofta synnerligen gynnsamma priser via internationella bokningssidor.

 

 

Snyggt hotellrum inrett i nordisk stil

Frukostmatsalen som är otroligt snygg. De serverar mycket gott. Du kan även beställa rätter som omelett, eggs Benedict mm

Fotot: Alla bilder är pressbilder

Du kanske också gillar

2 Kommentarer

 • Reply Sanna Ohlson 1 maj, 2017 at 08:42

  Hej Petra !
  Läste precis din väldigt intresssnta blogg om hotell i Belgrad. Vi är ett gäng tjejer i ca 45-50 års åldern som ska åka till Belgrad på en weekend i mitten på maj.
  Har di något di skulle vilja rekommendera oss att se förutom kalemegdan och Skadarlija?
  Med vänlig hälsning, Sanna

  • Reply Petra Nordin 2 maj, 2017 at 11:19

   Hej Sanna,

   VAd kul att ni skall till Belgrad i maj. Jag bistår gärna med tips.

   Maila mig vad ni kan tänkas vara intresseade utav på pellasinspiration@yahoo.se så kan jag utifrån detta
   komma med rekommendation 🙂

   /Petra

  Lämna ett svar

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.