Livsstil, Mat&Dryck

Uppsala Beerfest!

7 mars, 2016
Kabinet

Kabinet

Förutom att jag innerst inne är en vin-tjej måste jag få berätta några saker jag inte visste om ölvärlden. På  mindre ölmässor deltar en större del av öl-Sveriges elit som känner varandra väl.  De umgås gärna med varandra medans de arbetar med sina produkter. Självklart finns en stor prestige kring olika varumärken. Men, samarbete och goda relationer är allt som oftast det som speglar branschen. Bara en sån sak som att Carlsberg distribuerar Dugges, Jämtlands, Coppersmith´s och flera andra bredvid sina egna märken. Genom olika resor med bryggeribesök har jag lärt mig en hel del…fråga gärna här på bloggen om det är något ni läsare undrar eller vill veta mer om?

Uppsalas mässa var uppdelad på två våningsplan som hade en stor skillnad. I nedre planet ställde de mindre mikrobryggerierna ut tillsammans med några mer etablerade importfirmor. På övervåningen fanns förutom Spendrups med sitt gotlandsbryggeri även produkter som är tätt sammankopplade med Carlsberg.

Där träffade vi en gammal ölräv som arbetat länge i branschen. Bl a Great Brands ölbar Oliver Twist på Söder och som nu är ansvarig för Carnegibryggeriet i Hammarby Sjöstad.

Där hittade vi också bryggeriet Finn från Landskrona. Finn testade vi när vi var i Skåne på semester förra sommaren. Då cyklade vi fel vid Helgas hamnkrog. Tillsammans med helsingborgskillen Anders Ulveman, upptäckte vi detta mindre bryggeri hos Helga. Vi testade IPA:n och svenska ostron. En bra kombination.

På nedre plan umgicks alla de mindre märken som har en speciell plats i alla ölkretsar. Importören av fantombryggaren Mikkeller, likväl som coola Omnipollo drog mycket uppmärksamhet till sig. Båda dessa märken hyr in tillverkningen på olika bryggerier i Belgien och Storbritannien. Få vet om att Mikkeller dessutom hyr in sig och samarbetar med  mikrobryggeriet Kabinet i Serbien. Mikkeller gör tre etiketter (2 IPA och en porter) på bryggeriet 1 timma söder om Belgrad.   Mässan levererade och det var bra stämning.

Jag och importören av kurdiskt öl AVAZER

Jag och importören av kurdiskt öl AVAZER

Mikrobryggeriet FINN från Landskrona

Mikrobryggeriet FINN från Landskrona

Kabinet Bad Copy & Mozaik

Kabinet
Bad Copy & Mozaik

Du kanske också gillar

2 Kommentarer

 • Reply FREEDOMtravel 9 mars, 2016 at 07:09

  I vår familj dricker jag öl och mannen vin. Lite ovanligt jag vet, men en anledning är att jag får migrän av rödvin. Men öl är iofs gott också 🙂

  • Reply pellasinspiration 9 mars, 2016 at 17:56

   JA det kanske är lite ovanligt med ombytta roller:-) Men det är ju vanligare idag att tjejer dricker öl… Har du ngn favorit? Själv gillar jag mest IPA..

  Lämna ett svar

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.