Event, Livsstil, Mat&Dryck

Provning av prisbelönta Grekiska viner från Psaroulis Wine

24 mars, 2019

Vinprovning en liten gråmulen måndag i mars på Mykonos Taverna i Vasastan? Jajamen… här var stämningen i topp, med prisbelönta grekiska viner från Psaroulis Wine. Redan när jag kliver innanför dörren på restaurangen så känner jag en värme och hög stämning. Som om jag befann mig på en riktig taverna i Grekland.

Psaroulis Wine Vingård ligger i hjärtat av Messina i Kalamata-området. Vi pratar halvön på Greklands sydvästra spets. Man producerar vin från bland annat stockar som planterades redan 1948. Vinodlingen ligger 120 m över havet nära kusten, där man skördar druvorna nattetid. Detta för att hålla en så låg temperatur som möjligt. Man lägger dessa på is och tar druvorna till vineriet för att pressa druvorna så färska som möjligt. Man gör detta för att behålla syran, men man både jäser och vinifierar på ståltank för att behålla fräschören.

Grekland har kanske inte varit ett land man i bredare bemärkelse förknippar med kvalitetsvin. Grekiska viner har dock tävlat om uppmärksamhet på den internationella scenen ganska länge. Flera vinhus med hög kvalitet håller på att ändra mångas uppfattning. Därför är det extra roligt att Vinhuset Psaroulis Wine har fått flera utmärkelser för flera av deras viner. På den stora vintävlingen i Wien AWC vann de år 2017 ett guld, två silver och ett brons.

Under kvällen fick vi prova på fem stycken viner från Vinhuset Psaroulis Wine. Dessa var tre vita, en rosé och ett rött vin. Alla vinerna hade olika karaktärer men mina favoriter för kvällen blev  deras Chardonnay och rosé. Ser gärna att jag reser till området för att prova vin mm. i autentisk miljö. Tänk att få sippa på ett glas rosevin och smaka kalamataoliver från gården.

Vad passar bättre till vinerna om inte grekisk mat, den perfekta kombinationen!

Sommeliern Fredrik Styrlander som beskrev de fantastiska vinerna på ett målande sätt. Trevligt och Gott!

Foto: Petra Nordin  (Pellas Inspiration)

Du kanske också gillar

18 Kommentarer

 • Reply Pärla 25 mars, 2019 at 07:28

  Jag är verkligen ingen vindrickare men tycker det låter så härligt med vinprovning, hehe! Hoppas ni hade det trevligt 🙂

 • Reply Moa Larsson 25 mars, 2019 at 08:17

  Herregud vad stället ser inbjudande ut! Älskar när man med hjälp av inredningen förstärker en känsla och så ser det verkligen ut i det här fallet. Och tilltuggen ser ju nästan mer inbjudande ut än vinerna!

 • Reply Trollkatt 25 mars, 2019 at 09:01

  Maten såg otroligt god ut. Skulle vilja gå på vinprovning för det känns mysigt, men tycker vin är sjukt äckligt ;-D, kan bara dricka bubbliga viner. Men jag kan tänka mig att atmosfären är fin vid en tillställning som detta.

 • Reply Jennysvardag 25 mars, 2019 at 12:48

  Så underbart roligt och fint verkar ha vart. Grekiska viner har jag inte alls smakat. Det låter som dom var goda. Så fina och härliga bilder

 • Reply Katarina 25 mars, 2019 at 13:34

  Kul med ett för mig okänt vinland. Ska bli kul att pröva framöver.

 • Reply Johanna 25 mars, 2019 at 14:25

  Minns så väl när vi hade vinprovning i skolan , det var ju inte gott ! Men ändå skulle vi svälja det bara för att vi inte fick det haha ! Dock har jag jätte svårt för röda viner , men vittvin funkar ;D

 • Reply Sarah 25 mars, 2019 at 19:20

  Jag har aldrig varit på vinprovning men jag gillar bara ungdomsviner 🙂 Najs att det var trevligt 🙂

 • Reply Sanna 25 mars, 2019 at 19:52

  Vilken härlig måndag 🙂 känns som en bra start på veckan! Såg supermysigt ut 🙂

 • Reply Mirre 25 mars, 2019 at 20:19

  Vi skulle åkte till Grekland i sommar, det som var tanken, men så var det Mallorca ändå tillslut =D. Vinprovning kan jag tänka mig att det är häftigt att göra =D

 • Reply Sara 25 mars, 2019 at 20:48

  Jag är ingen vinälskare direkt men ett glad rosé kan ju gå an. Och precis som du säger, hur härligt vore det inte att inta i Grekland? Allra helst i någon by upp mot bergen så att man får en fantastisk utsikt till!

 • Reply ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent och doula ★ 25 mars, 2019 at 21:24

  Det där låter onekligen väldigt trevligt, samt gott med Vin :D. Jag är inte jätteduktig på sånt, men gott är det oavsett :D. Sedan låter stället otroligt mysigt, och Grekiskt kan inte bli fel 😀

 • Reply Hannas krypin 25 mars, 2019 at 21:32

  Jag är ingen vindrickare men även jag skulle vilja gå på en sån här vinprovning. Det ser så inbjudande ut! Jag visste inte att Grekland också hade fina viner. Förknippar vin mest med Frankrike. Och där visar jag nog hur dålig koll jag har, haha. 🙂

 • Reply Kamilla 25 mars, 2019 at 23:43

  Vinprovningar brukar vara så trevliga och mysiga. Det stället har jag inte hört talas om men har lagt det på minnet. Är i krokarna på fredag så jag tänker smita förbi och tjuvkika om det är något för oss.

 • Reply Ullie 25 mars, 2019 at 23:47

  maten såg jätte god ut gillar grekisk mat
  vin dricks inte så ofta här men gillar mosserade viner
  roligt att va iväg som ni va

 • Reply Lexochlogan 26 mars, 2019 at 00:43

  Låter som en helt perfekt vinprovning g, fortfarande aldrig varit på någon men alltid velat gå. Kul att lära sig lite mer

 • Reply charlottelinden.se 26 mars, 2019 at 01:29

  Åh, jag önskar att jag tyckte om vin! Dessvärre dricker jag inte vin överhuvudtaget 🙁

 • Reply Amanda 26 mars, 2019 at 03:26

  Ser verkligen jättemysigt ut med vinprovning. Har aldrig varit på en själv. Men jag gillar vitt vin så dessa vita hade jag gärna testat 🙂

 • Reply Sandra 26 mars, 2019 at 09:39

  Ohhh vinprovning, jag som älskar vin ❤ skulle vara himmelriket för mig ❤

 • Lämna ett svar

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.