Mat&Dryck

Tysk Schwarzbier överraskar!

30 november, 2016

I olika sammanhang blir jag ofta tipsad att testa olika produkter. Det handlar ofta om mat, men även om dryck. Jag älskar verkligen att testa nya smaker och upplevelser. På mina resor besöks ofta vingårdar likväl som ölbryggerier. Mat & dryck är ett av de viktigaste inslagen som jag lägger stor vikt vid när jag upptäcker ett nytt land.

Det är därför inte konstigt att det förutom turistmässor hitintills i år blivit hela tre ölmässor. Framöver kommer ni att hitta en hel del information om ölprovningar, stilar och möten med bryggare på min blogg. Kommer dessutom att skriva utförligt om ölmässor i ytterligare blogginlägg framöver. Jag har i år verkligen hittat nya upplevelser på alla de tre jag besökt. I tidsföljd är dessa Uppsala Beer Festival, Nöjesguidens Ölfestival samt Stockholm Beerfestival (Nacka). Då jag resor ofta till både Köpenhamn och den (enligt många) nya ölhuvudstaden Göteborg, har jag haft möjlighet att testa många nytänkande mikrobryggerier som utvecklar bryggkonsten. Var påväg att besöka både All in Beerfest i Göteborg och Copenhagen Beer Celebration, men tyvärr kom annat emellan. Dessa två mässor/ölfester (tillsammans med flera andra) har ökat intresset för skandinaviska bryggerier i hela världen. Jag tänker främst på Omnipollo, ToÖl, Mikkeller, Beerbliotek, Dugges, Stigberget samt många fler.

Läs om inlägget Uppsala Beerfest här

Förutom fantastiskt hantverksöl är jag mycket intresserad av att lära mig mer om Europas regioner och historia genom öl. När jag var på Travel News Market resemässan härom veckan, pratade jag speciellt om detta med den tyska turistbyrån. Som Europas största land har Tyskland många olika traditioner och en hel del spännande stilar som turistbyrån visade mässbesökarna. Ett utmärkt spännande val, som jag fick presenterat för mig, var ett traditionellt öl från de östra delarna av Tyskland. Även om det var ganska okänt för mig verkar denna traditionella mörka lager som heter Schwarzbier att få en viss renässans bland mikro- eller hantverksbryggarna. Till skillnad från vad många tror behöver den mörka (underjästa) lagern (av märket Köstritzer, 5.0 vol pr.) inte ha överdrivet hög alkoholhalt eller vara svårdrucken med stark maltig smak. Av många upplevs istället detta relativt lättdruckna Schwarzbier-öl vara mycket mörkt till färgen, men smaka överraskande lätt och uppfriskande. Detta märket Köstritzer, som tyska turistbyrån hade med sig på mässan, tror jag kan få många att omvärdera sin syn på de så kallade “mörka ölsorterna”.

Gustav Svärd från Tyska Turistbyrån

“Det större bryggeriet Köstritzer Schwarzbierbrauerei ligger i staden Bad Köstritz i förbundslandet Thüringen. Det är ett av Tysklands äldsta schwarzbierbryggerier med anor från 1500-talet. Ölstilen härstammar dessutom just härifrån.

Ölet Köstritzer har en spännande historia. Efter andra världskriget kom Bad Köstritz att tillhöra DDR och ölet blev mycket populärt i hela Östeuropa, men det gick även på export till Västtyskland, där det länge fortsatte att vara det mest kända schwarzbierölet. Köstritzer Schwarzbier är ett av de mest traditionsrika och kända i denna stil.”

(källa svenska importören Galatea).

 

Min egen kommentar efter att ha provat är att; Ölet med fördel dricks till det centraleuropeiska kökets kött och fiskrätter. Mörka underjästa öl av lagertyp med lång tradition finns också i omkringliggande Bayern och Böhmen. De tjeckiska mörka ölen gränsar smakmässigt till det ”östtyska” och är säkert nära släktingar. Om jag måste skriva en liten skillnad/nyans är det att Schwarzbier saknar de tjeckiskas lite sötare eftersmak. Det finns en tydligare elegant och torrare maltton. Men, mitt bästa råd till alla som vill utveckla sina smaksinnen är; Döm INTE ut mörkt öl pga. färgen och avgör framförallt inte vad du tror det skall smaka genom vad ögat säger dig… du riskerar då att missa en massa av de bästa tyska traditionsrika stilarna, så som Dunkel, Kölsch, Bocköl eller Rököl. Men mer om dessa vid något annat tillfälle. Detta öl kan lätt bli en favorit till julmaten som står för dörren…

Du kanske också gillar

inga kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.