Livsstil, Mat&Dryck, Restauranger i Stockholm

Ny restaurang på Söder – Aleks y Filip

2 juli, 2022

Mysigt valborgsfirande på nyöppnade restaurangen Aleks y Filip som ligger vid Rosenlundsparken på Södermalm. Restaurangen drivs av bröderna Aleks och Filip. Familjen driver kända O’Pizzicato vid Södra Station och har gjort så i snart över 20 år… men, nu var det dags att göra något eget. Den 31 mars slog de upp portarna till deras nya Spanska restaurang.. …och så rätt Aleks y Filip blev.

Om ni gillar spansk mat så får ni inte missa denna pärla på söder. Här fokuserar man på  varmrätter med handplockade råvaror från Spaniens bästa producenter.

Inriktningen på restaurangen är modern spansk mat, men det är inget tapasställe. Här har man fokus på rätter med rena smaker samt att allt tillagas av handplockade spanska kockar. Tillhörande viner kommer från de mest kända och okända spanska vindistrikten.

Inredningen är varm och ombonad med sobra färger. Lite extra kul och spännande är att all indredning är tillverkad i Serbien.

 

 

Maten var otroligt god och vällagad, med många positiva kombinationer och oväntade inslag av mycket goda smaker.

Vi började kvällen med ett glas bubbel och lite oliver samt goda grönsaksspett.

Förrätter

Till förrätt tog jag in Gambas Rojas – rödräka som var grym, skulle kunna ta  in detta som en huvudrätt..

Marko åt Tuna Tiradito- Gulfenad tonfisk med citron, äpple, apelsin och soya.. Väldig fräsch rätt..

Huvudrätt

Till huvudrätt åt jag 35 dagars hängmörad biff från Galicien som serverades med chimichurri, pimientos de padrones och en mixedsallad. Sjukt gott 🙂

Markos huvudrätt var Griskind från ibericogris, grönsaker och rökt potatispure.

Vi avslutade middagen med att dela på en liten ostbricka och varsitt glas dessertvin.

 

Aleks y Filip ligger i ett nybyggt bostadsområdet precis vid Rosenlundsparken på Södermalm. På menyn hittar du såväl mindre eller större rätter av spanskt ursprung. Detta tillsammans med en spanskdoftande cocktaillista. Vad sägs till exempel om en “Kalle Mucho” med röd vermouth och Coca-Cola.

Aleks och Filip har hittat ett segment av spansk mat som nästan saknats helt i Stockholm. Då vissa fastnat i det rustika bondsegmentet, tar dessa två herrar detta i en helt annan riktning. Lokalen och choose-free söderkänsla känns bara som en naturlig fortsättning på deras koncept. Allt känns väldigt väkomnande och familjärt som det ofta är i olika delar av södra Europa. Vänta dig oväntat vällagat av både fisk och kött. Här möter medelhavet spanska atlantkusten på ett ovanligt härligt sätt. Denna pärla är relativt okänd hitintills. Det kommer den inte att vara speciellt länge till…

Foto: Petra Nordin ( Pellas Inspiration)

Du kanske också gillar

inga kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.