Athen, Grekland, Livsstil, Resor

Upplev det historiska Aten!

9 maj, 2019

Grekland ligger högt på listan över länder som svenskar vill resa till. Det gällde även mig och jag längtade verkligen efter att få åka dit. Hade inte varit här på många år och besökte landets huvudstad i slutet av oktober förra året (2018). Redan när jag klev av planet på Athens flygplats visste jag att denna vistelse skulle bli något speciellt.

Det antika Greklands historia är verkligen fascinerande. Man känner historien vart man än går. Kommer på mig själv med att tvingas nypa mig i armen för att förstå att jag verkligen befinner mig på denna historiska plats. Den som har funnits så länge på min “bucket list”. Aten är en riktig skönhet, med så många olika sidor att upptäcka.

Det finns så mycket att se och uppleva i denna gigantiska huvudstad med sina ca fyra miljoner invånare. Trots storleken är det enkelt och smidigt att ta sig runt. Både till fots och med kommunala medel. Själv föredrar jag att vandra runt och uppleva stadens puls och folklivet.

Många som åker till Grekland landar oftast bara någon timme i huvudstaden, innan man beger sig ut bland den Grekiska ö-världen. Om de bara visste vad de missar! Det finns så mycket att upptäcka i denna anrika världsmetropol.

Akropolis

Börja med att besöka den anrika klippan Akropolis, som står högt och ståtligt över staden. Akropolis är nog den mest besökta turistattraktion som Athen har. Det är mäktigt att vandra runt bland bland byggnaderna och känna historiens vinslag. Det är en mäktig utsikt över staden och vart man än står i Athen så vilar hon så stolt över staden!

Akropolis Museet

Passa även på att besöka Akropolismuseet som ligger i anslutning till klippan. Vi gjorde ett besökt på museet som byggdes 1999 men invigdes 10 år senare 2009 och som ritats av Bernard Tschumi.

Museet öppnar kl. 9 vintertid och kl. 8 sommartid. Var där tidigt på morgonen för att slippa köer. På fredagar har de kvällsöppet till kl. 22. Biljetterna kostar 5 euro per person.

Designad av Bernard Tschumi

Akropolismuseet är i 4 våningar med utställningar i från olika tidsåldrar.  På vån 1 kan man utforska de arkeologiska utgrävningarna från 400-talet f.kr till 400-talet e.kr. På plan 2 kan man besöka museets restaurang med terass. Utsikten är vätter mot Akropolis och museets shop.  I de permanenta utställningarna finns hundratals föremål, konstverk och berättelser från Greklands historia.

Idag har det nya Akropolismuseet ett sammanlagd yta på 25 000 kvadratmeter. Dessutom utställningsutrymme på över 14 000 kvadratmeter vilket är tio gånger mer än det gamla museet på Akropolis kulle.

Terassen 

 Herodes Teatern

Odeionet byggdes under 160-talet e.Kr. med stöd från Herodes Atticus. Det byggdes som en romersk teater, med tak och kunde ta upp till 5000 åhörare.

Stiles Olimpiou Dios

Syntagma

Syntagma det sk författningstorget, är ett stort torg i centrala Aten. Torget är namngivet efter den författning som kung Otto gick med på, efter militärkuppen som började den 3 september 1843.

Parlamentet var från början ett kungligt slott åt kung Otto. Efter många år av förfall så restaurerades slottet 1926 och invigdes som parlamentsbyggnad.

Vid torgets östra sida ligger parlamentet, på den stenlagda planen nedanför parlamentet mot torget till patrullerar högvakten evzones i traditionella uniformer.Vaktombytet är en känd uristattraktion.

Detta är bara ett smakprov vad denna underbara historiska stad har att erbjuda.Finns så otroligt mycket mer att se och göra. Men då behöver man ha flera dagar på sig! Längtar redan tillbaka

Inlägget är ett samarbete med Visitgreece, tankar och bilder är mina egna. (PellasInspiration)

Du kanske också gillar

25 Kommentarer

 • Reply Markus 9 maj, 2019 at 22:37

  Underbart inlägg!

  • Reply Petra Nordin 9 maj, 2019 at 22:38

   Tack snälla:-) Det kommer flera…. Athen är ju helt underbart längtar verkligen tillbaka!

 • Reply Veronica 10 maj, 2019 at 11:47

  God vad mysigt och spännande! Aldrig varit där, inte ens mellanlandat.
  Men ser helt klart ut som ett resmål för mig!
  Bra med goda kommunikationsmedel också, var de dyrt att åka med dem? Var de enkelt att ta sig in från flygplatsen? De är en av mina värsta nojjor nämligen och litar aldrig på de jag ser tusen olika skriva på olika medier?

 • Reply Emma 10 maj, 2019 at 12:22

  Åh vi ska till Grekland i höst så perfekt med dessa tips! Kommer skriva ner några av dom så vi har lite att göra där

  • Reply Petra Nordin 11 maj, 2019 at 15:05

   Kul att du gillade inlägget, kommer strax ut mer info från min resa 🙂 Du kommer att älska Aten så underbar stad!

 • Reply Johanna 10 maj, 2019 at 12:23

  Åh jag vill verkligen åka till Grekland någon gång i mitt liv ;D ! Är ju så himla fint ! Så intressant att läsa !

  • Reply Petra Nordin 11 maj, 2019 at 15:06

   Tack, Åk dit Grekland är fantastiskt både som storstad eller bara åka ut på öarna..

 • Reply Pärla 10 maj, 2019 at 14:31

  Vilket fint inlägg! Grekland är verkligen magiskt, har dock inte varit i Aten men blev sugen nu!

 • Reply Jennysvardag 10 maj, 2019 at 14:37

  Så häftigt att du har besök alla dom historiska platserna i Grekland. Jag skulle också vilja besöka dom och även där mamma Mia filmerna spelades in 🙂

 • Reply jessica 10 maj, 2019 at 17:37

  shit vilken upplevelse att besöka sådana historiska platser, kul du fått så många vackra bilder 😀 <3

 • Reply maria 10 maj, 2019 at 19:00

  Tänk att dessa byggnader är över 2000 år gamla. Det är så fascinerade. Drömmer om att få besöka dem någon dag

  • Reply Petra Nordin 11 maj, 2019 at 15:07

   Ja, Aten fascinerar verkligen. Kan åka dit igen och igen …

 • Reply Sanna 10 maj, 2019 at 19:02

  Oj vilka upplevelser! Så härligt 🙂 jag har varit i Grekland 2 gånger men inte besökt huvudstaden – det får bli i framtiden!

 • Reply ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent och doula ★ 10 maj, 2019 at 19:36

  Åh så magiskt, jag skulle verkligen vilja besöka Aten. Det är ett sånt ställe som jag stundvis funderar på att bila till då jag är så rädd för flygresor. Av dina bilder blir jag ännu mera längtansfull 🙂

 • Reply Ullie 10 maj, 2019 at 22:12

  oj a spännande o fina bilder
  har varit tre ggr i grekland . först skiatos sen rom och kreta förra året
  gillar det massvis så himla fint verkligen . gillade Colosseum, verkligen så maffigt
  åker gärna dit igen

 • Reply Kamilla 10 maj, 2019 at 23:42

  Vilken historisk kultur upplevelse att besöka Aten med alla sina antika delar. Jag hade gärna åkt till just Aten en gång i livet. Underbara bilder du delar med oss.

 • Reply Sarah 11 maj, 2019 at 00:40

  Jag har aldrig varit i Grekland 🙂 Kul att få läsa om det 🙂

 • Reply Sarah 11 maj, 2019 at 00:41

  Jag har aldrig varit i Grekland 🙂 Vad roligt att få läsa om det 🙂

 • Reply Fru Elversson 11 maj, 2019 at 03:14

  Oh jag brukar tänka att när jag väl åker iväg på semester så ska jag bara ta det lugnt och inte åka iväg o kolla på olika delar av en stad, ett land osv. Men detta inlägg fick mig att ändra mig lite faktiskt. Jag har ju bara varit i Danmark och Tyskland. Kanske detta skulle vara något lagom för mig? Fantastiska bilder! Ha en fin helg!

 • Reply Hannas krypin 11 maj, 2019 at 06:31

  Jag har aldrig sett Grekland och Athen som ett drömresemål men efter att ha sett dina bilder så har jag ångrat mig. Det ser verkligen ut som en fantastisk stad med mycket att uppleva. Någon dag kanske!

 • Reply Amanda 11 maj, 2019 at 07:55

  Så roligt att läsa om Grekland då jag aldrig har varit där ☺️ värkligen fint ser det ut att vara

 • Reply Michelle 11 maj, 2019 at 10:47

  Grekland är verkligen fint . Har varit i Chania för många år sen men borde kanske åka mer till Aten .

 • Reply Sara 11 maj, 2019 at 11:54

  Jag älskar Grekland! Jag åkte dit ensam för några år sedan och älskade verkligen att gå runt och bara njuta av allt det vackra! Sen är ju jag väldigt intresserad av historia och kultur i andra länder så Grekland var verkligen guld för min del 🙂

 • Reply Fru Elversson 11 maj, 2019 at 13:18

  Sv: Såg att du gissat hos mig på veckans påstående, man ska välja ett påstående, så vilket av dem väljer du? 😀 Skicka i en ny kommentar 😀 Ha en fin dag! 🙂

 • Reply Sandra 11 maj, 2019 at 13:33

  Dit hade jag velat åka nu ❤ men det får bli en senare resa ❤ Man blev ju bara mer sugen av din text ❤

 • Lämna ett svar

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.