Livsstil, Mat&Dryck

Tips på Grekisk Söndagmiddag!

25 november, 2018

Efter min resa till Grekland i höstas har jag fått en förkärlek till Grekisk mat igen. Så här kommer tips på Grekisk söndagsmiddag som jag bjöd min mamma och moster på förra söndagen! Jag ville laga något gott och genuint som är är typiskt för Grekland…

Så jag surfade runt en del på nätet för att få inspiration till lite maträtter. Ingen sida slog min vän som har bloggen Mittgrekland.se

Jag hittade bl a ett  recept på jättegoda bifteki, vilket är grekiska köttfärsbiffar. Till detta lagade jag potatis med smak av oregano och citron.

Middagen blev mycket lyckad och denna rustika rätt passar de flesta, från de mest kräsna till vardags husmanskostälskarna.

Recept på bifteki 

För 4 personer behövs det:

500 gram köttfärs eller blandfärs
1 ägg
3 klyftor vitlök
1 gul lök
Drygt 1 dl färsk persilja (hackad)
1 tsk spiskummin
3 msk oregano (torkad)
3 msk tomatpure
salt & peppar
Olivolja
Citron

Tillagning:
Hacka löken och persiljan. Blanda ner löken i köttfärs tillsammans med riven vitlök, ägg, persilja, spiskummin, oregano och tomatpuré. Smaka av med salt och peppar. Forma biffarna i önskad storlek, stek sedan biffarna i olivolja tills de har fått fin färg och är färdiga inuti.

 

Bifteki med papas potatis med oregano & citron

Recept på papas potatis med oregano och citron

Potatisen blir absolut godast om den får vara länge inne i ugnen tillsammans med en god olivolja, en massa citron och oregano.

  • 1 1/2 kg fast potatis
  • 2 dl riktigt god olivolja
  • 1 1/2 dl vatten
  • 2 st citroner
  • 4-5 tsk torkad oregano
  • salt och nymalen svartpeppar

Tillagning:
– Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär potatisen i fyra klyftor.
– Lägg potatisen i en form. Häll på vatten, citronsaften, olivolja och oreganon. Blanda ihop allting med      händerna så att vätskan fördelar sig.
– Grädda potatisen i ca 20 min i nedre delen av ugnen. Rör om efter 20 min, låt grädda i ytterligare 50 min eller tills potatisen har blivit mjuk. Du kan låta potatisen stå inne längre men på lite lägre värme.
– När potatisen mjuknat kan man sätta ugnen på grilläge, öka till 225 grader och flytta upp plåten högre upp. Grilla då potatisen i ca: 10 min. Detta för att få en knaprig yta.

 

Bilder: Petra Nordin (Pellas Inspiration)

Du kanske också gillar

3 Kommentarer

  • Reply Sofia Werlin - mammaliv & hälsoliv 26 november, 2018 at 07:15

    Men wow så gott det såg ut och lät, måste testa! Älskar verkligen grekisk mat

  • Reply Lillan Kind 26 november, 2018 at 18:36

    Tack så jättemycket för inspirationen att laga en god grekisk middag!😊 Det var jättelängesen jag lagade den här rätten. Förr åt jag bifteki ganska ofta!😊

  • Reply Martina 27 november, 2018 at 07:34

    Ser så enkelt och gott ut! Tack för tipset 🙂

  • Lämna ett svar

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.