Berlin, Mat&Dryck, Resor

Dag 3 Berlin – Kontrasternas Dag eller Stad?

28 juli, 2017

Jag har verkligen blivit förälskad i BERLIN!

Det är kontrasternas stad…inte bara omväxlande, utan något annorlunda och nytt väntar vart man än väljer att gå…oväntade möten…

Denna dag innehöll mycket oväntat. Vet inte varför just vi fastnade i de gamla judiska kvarteren… eller är de kvarteren kanske urtypen (-iska) för kosmopolitiska metropolen Berlin? Men, något mycket speciellt inträffar …allt som oftast när man vandrar runt i dessa ‘berlinska’ kvarter…

Just så, när vi som en lyckoträff fick syn på det coola kaffestället ‘The Barn’.  … som inte lite (kanske) påminner om kaffeställen vi älskar i flera städer (ex Stockholm, Malmö och Belgrad). Barn ligger på en tvärgata inte alls långt ifrån Clärchens Ballhaus som vi besökte härom kvällen…lite samma publik..medveten om kaffekvalitén och höga krav på de som serverar. Tyvärr, kunde vi inte stanna allt för länge, då vi skulle ha lunchmöte på coola 38Berlin, som inte heller låg långt därifrån. Men, när vi frågade lite saker på caféet … blev vi varse att de på ‘Barn’ som verkligen är en kaffeinstitution, hade desto mer att berätta om det alternativa Berlin!! De som arbetade på kaffestället började genast att berätta om deras egen rundtur mm. mm. Sanna ambassadörer för sina kvarter…vi kommer tillbaka, var så säkra…

Restaurang 38

Lunchmötet hade varit förberett för att vi skulle få hjälp med att få en bättre bild av Berlin. Vad passade bättre än att vi mötte upp Peggy Gellert från Visit Berlin på erkända Restaurang 38 Berlin. Den nya moderna restaurangen låg utmed en större genomfartsgata i de gamla judiska kvarteren. Vi hade varit i kontakt med Visit Berlin innan resan och Marko kände väl till Peggy då andra bloggare och skribenter berättat om henne då de rest till Tysklands huvudstad. Nu var det vår tur att få lite tips på vad vi inte skulle missa i Berlin. Snabbt konstaterade vi att hennes val av restaurang passade oss som handsken. Traditionella rätter, men mycket mer Berlin än resten av Tyskland…vilket ibland känns ovanligt. Södra Tysklands rätter (läs Bayern) är ju så mycket mer spridda, inte bara i Tyskland utan världen över…det kommer mer om restaurangens moderna tolkningar av tyska rätter i ett senare inlägg.

Restaurangen är i vilket fall relativt nyöppnad och de serverar ‘Berlinsk’ eller nära Berlinsk mat med modern touch. Vi valde att sitta ute denna strålande varma sköna junidag.  Och det var ju säsong för det “vita guldet” så jag beställde in schnitzel med vit sparris och hemslagen Hollandaise. Här en liten försmak på alla primörer som början på sommaren ger…skörden i juni är en av årets bästa, eller hur?

 Det “vita guldet” med färskpotatis och hollandaise sås

Traditionell kalvschnitzel samt (nedan) kalvlever på ‘berlinskt’ vis…underbart!!

BERLINMUREN

Tyvärr så var Marko tvungen att lämna, i all hast …för ett inbokat möte. Så, jag hade eftermiddagen helt för mig själv. Efter tips från Peggy, skulle jag ta en tur längs med kvarteren utmed Berlinmuren. Så därför tog jag en station med S-Bahn för att hamna i Bernauer Strasse.  Redan när jag klev av vagnen fick jag en konstig känsla. När jag klev ut från stationen, kände jag hur den totala tystnaden slog mig. …och visst hade jag en kuslig känsla. Jag gick längs gatan Bernauer Strasse där delar av muren står kvar som även var berömd flyktväg under den första tiden efter Berlinmuren byggdes.  I närheten av detta minnesmärke ligger också Documentationszentrum Berlin Mauer där Bernauer Strasses och Berlinmurens historia visas. När jag stod framför muren förstod jag hur viktigt det är att vi lär av historien. Under resans gång fick jag ofta dessa upplevelser och förstod vad viktigt det är att vi vågar diskutera vår gemensamma historia.

En del av muren…. Lite varstans utmed gatorna finns namn på personer som flydde eller vart de olika flyktvägarna fanns…

På bilden ser man personer som från ena sidan muren vinkar till sina vänner och släktingar på andra sidan.

VOX

Senare på kvällen åt vi middag på Hyatts restaurang VOX. De är vida kända över hela Berlin och därutöver för deras sushi. De har lyckats med modernt cross-over koncept samt kockar från Japan. Allt tillagas i ett öppet kök, så man verkligen kan se hur skickliga dessa proffs är…

 

Markos goda chokladdessert….

Jag åt sorbet av olika smaker…

 

För att avsluta kvällen valde vi mellan en enkel öl eller en natt på stan? Vad tror ni att vi valde…

Kommer alltså att berätta mer om restaurangerna i ett senare inlägg.

Du kanske också gillar

2 Kommentarer

 • Reply FREEDOMtravel 28 juli, 2017 at 16:48

  Haha, gå ut och ta EN öl får en annan innebörd när man tar en sån öl. Fint reportage! Berlin är en stad vi är sugna på. Lite konstigt att vi inte varit där … ännu.

  • Reply Petra Nordin 3 augusti, 2017 at 18:20

   Hm vissa gillar öl mer än andra ?… Ni måste verkligen åka till Berlin! Jag blev helt förälskad i denna stad.,

  Lämna ett svar

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.