Berlin, Resor

Dag 2 Guidad cykeltur runt Berlin!

21 juni, 2017

Då mycket var stängt pga Annandag Pingst, hade vi valt en guidad cykeltur runt Berlin (ca 5 timmar) denna dag. Vi hade möjligheten att välja, vilket inte alltid är självklart. Företaget som föll mig på läppen var coola Fat Tire Tours, som man väl kan säga hade en “väldigt” ungdomlig prägel. Tror vi lätt hade kunnat smälta in som föräldrar till både den coola brittisk-tyske guiden eller de övriga deltagarna…faktiskt 🙂 Nå, vi var ju där för att enbart lyssna och bli guidade, så inga problem tyckte vi. Man skulle ju bara få lite historia berättat för sig…trodde vi.

Vi tog oss till Alexanderplatz och tv-tornet där vi skulle möta upp resten av de som hade bokat cykeltur med Fat Tire Tours. Vi hade bokat en rundtur som skulle ta ca 4,5 timme, men vi lyckades komma upp i 5,45 tim pga av några roliga Irländare som inte kunde cykla 😉 eller rättare sagt de tog det väldigt lugnt…

 

Berliner Fernsehturm är Tysklands högsta byggnad på 368 m och byggdes mellan 1965-1969. Tv-tornet ligger i stadsdelen Mitte. Tyvärr så var vi aldrig uppe i tv-tornet men nästa gång jag besöker Berlin står detta på min “bucketlist”…  Utsikten skall vara magisk har jag hört…

Vi hade valt Day City Tour där vi bland annat skulle få se Checkpoint Charlie, Parlamentet ( The Reichstag), Förintelsemonumentet, Berlinmuren & Branderburg TOR mm.  Att göra en guidad cykeltur är ett bra sätt att få uppleva en stad och samtidigt få lite motion;-)… Kostnad för cykelturen är 28 EUR/person.

Här kommer ett litet axplock av vad vi fick uppleva under dagen…

Humboldt-Universität zu Berlin är Berlins äldsta och näst störta universitet. Under andra världskriget avskedades omkring en tredjedel av univeristetets alla lärare. Att vissa lärare och studenter ‘deltog’ i bokbålet på torget framför universitetet anses även idag som skamfläck för universitetens historia.

Man kan fotografera sig tillsammans med personer utklädda till *biiip. Kostnad 3 EUR för förnedringen 🙁 

Mina bilder var “gratis”…och Checkpoint Charlie är fortfarande en av de mest kända gränsövergångarna mellan Öst- och Västberlin då det begav sig åren 1945-1990. Den låg på gränsen mellan Berlins amerikanska och sovjetiska sektor och i stadsdelarna Mitte i Östra Berlin och Kreuzberg i västra Berlin. Idag är det mest ett turistjippo där många vill fotografera sig, med dessa skådespelande amerikanska “soldaterna”.

Förintelsemonumentet stod klart 2005 och är ett minnesmonument över främst judar som mördades under andra världskriget. Monumentet består av 2711 st olika stora betongpelare, där det finns ca en meter breda gångar mellan dessa. Inte långt därifrån ligger Hitlers ‘Führerbunker’ på Wilhelmstrasse 77, som numera är en ända stor parkeringsplats. I hyreshusen med bastuklubbar och multikulti livsstil ligger det som inte syns (bunkern) insprängd under hyreshusen. Bunkern under mark, bestod av skyddsrum som Hitler gjorde om till sin bostad den sista tiden av sitt liv.

Det sista östtyska vakttoret finns på Erna Berger Strasse. För 3,50 EUR kan man klättra upp i tornet.

Riksdagshuset är en av de mest kända byggnaderna i Berlin

Mitt i allt cyklande och historieberättande var vi ju tvugna att inta en liten lunch med vätskepaus och detta intogs i Tiergarten.

 

Du kanske också gillar

inga kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.