Mat&Dryck, Montenegro, Resor, Spanien

Matlagning på semestern – Balkanstyle!

13 mars, 2017

Sitter och planerar semestern inför sommaren. Frågan är om vi vill hålla på med matlagning eller föredrar vi att bli serverade?

Vi har inte riktigt bestämt oss om vi skall åka till Balkan eller om det blir Spanien i år igen. Vi blev riktigt förtjusta i spanska byn Sabinillas förra sommaren. Det vi verkligen gillar med att ha egen bostad är att kunna laga den mat man själv känner för. Ta dagen som den kommer, snarare än att hotellets tider och meny avgör…det finns fördelar och nackdelar med båda.

Men, så drömmer jag mig tillbaka till, när vi hyrde ett mysigt hus i en fiskeby i Montenegro för ett par år sedan. Huset låg precis vid vattnet i den lilla fiskebyn Bigova. Fiskebyn ligger i närheten av flygplatsen, inte långt från tunneln till staden Kotor, men längst ut på kustbandet mot Italien. Vi väcktes tidigt varje morgon av fiskebåtarna som skulle bege sig ut för att lägga ut nät. Byn är inte stor och att beta av menyn några gånger på de två lokala fiskerestaurangerna gick snabbt.

De serverade verkligen fantastik fisk och min nya favorit bläckfisk. Det var nog i Montenegro som jag till slut lärde mig gilla denna gummiaktiga varelse. Men, det roliga var att vi snabbt började laga samma mat enligt de lokala recepten, fast “hemma hos oss”. En av anledningarna till detta var att vi bodde vägg i vägg med vår hyresvärd. Hon heter Olga och kan inte ett ord engelska. Men, trots detta lyckades hon lära oss hur man gör de godaste medelhavsspecialiteterna.

Jag kommer speciellt ihåg en kväll när Olga hade sin vännina på besök från Novi Sad i Serbien. När de förstod att jag älskar allt som har med fisk och skaldjur att göra, så bestämde de sig för att de skulle lära mig att laga Buzara,  vilket är en rätt som lagas längs hela Adriatiska kusten. Buzara är scampi/jätteräkor som kokas i en mycket god tomatsås, som innan dess fått sjuda på låg värme. Precis innan servering så lägger man ner den redan färdiga scampin.
Det var kul att laga mat tillsammans fast vi ej kunde kommunicera med varandra språkligt. Jag kan ingen montenegrinska och de kunde ingen engelska.

Till dessert gjorde vi tillsammans goda crepes och till min födelsedag överraskade de mig med att ha bakat en tårta..

Denna härliga utsikt över fiskehamnen njöt vi morgon som kväll under semestern.
Det bästa var att bara kunna gå 50 m för ett morgondopp!

 

Du kanske också gillar

3 Kommentarer

 • Reply Ladies Abroad 13 mars, 2017 at 09:38

  Gå för Montenegro igen och inkludera Makedonien. Jag har för mig att du har sagt att ni inte har varit där.

  • Reply Petra Nordin 14 mars, 2017 at 20:56

   Det lutar mot balkan men vi får se.. 🙂 Stämmer att vi ej ännu har varit i Makedonien och det måste vi
   besöka..

 • Reply FREEDOMtravel 14 mars, 2017 at 19:44

  Mat är ju en stor del av reseupplevelsen – oavsett om man lagar själv eller blir serverad! Vi är som du, älskar allt som har med fisk och skaldjur att göra 🙂

 • Lämna ett svar

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.