Mat&Dryck, Saker i Sverige, Stockholm

Julen har kommit till Stockholm!

22 november, 2016

Julen har kommit till Stockholm. Det har varit en ganska intensiv helg, vi har hunnit med två stycken julmarknader. Jag älskar verkligen julen. Så jag har själv tjuvstartat lite genom att sätta upp adventsljustakarna. Dessutom pyntat med lite hyacinter som inhandlades på julmarknaden vid Zetas trädgårdshandel. Älskar verkligen detta ställe som jag varit på många gånger som liten.

Vi började dagen med att ta bussen till Gamla Stan och intog en lunch på det gamla anrika stället Den Gyldende Freden som ligger på Österlånggatan 51. Restaurangen grundades 1722 och är en av Stockholms äldsta bevarade restauranger. Miljön är otroligt mysig, välbevarad och verkligen klassisk mark. Det var hög stämning i lokalen. Allt från turister, till locals och ett ordensällskap som sjöng härliga snapsvisor.

Jag åt en supergod fisk- och skaldjursgryta och Marko åt stekt strömming med potatispuré.

 

 

 

 

Julmarknad på Stortorget.

Den traditionsrika julmarknaden äger rum på Stortoget i Gamla Stan. Marknaden har sina anor från 1915 och arrangeras varje år helgen före första advent tom den 23 dec. Jag är själv uppvuxen med denna julmarknad. Så länge jag kan minnas så har familjen varit där minst 1 gång per år.

De säljer allt från korvar, hemmagjord senap från Öland, keramik och mycket mer. Det som är lite tråkigt med denna marknad är att det ibland är så otroligt mycket folk så att man knappt kommer fram till de olika stånden.

      Lite olika goda senapssorter och smaksatt honung

 

På söndagen besökte vi Zetas Handelsträdgårds Julmarknad som ligger i Segeltorp söder om Stockholm. Den marknaden har de endast en helg per år och i år var det helgen 19-20 november. Där kunde man inhandla allt från kransbinderi, fårskinn, ekologiska ostar samt handgjorda praliner. Vi handlade bl a hyacinter, mossa, lite god rapsolja samt supergoda lussebullar.

      Smarriga saffransbullar!

Köpte kallpressad rapsolja från Säby Gård!

Fanns mycket fint från Varp Design!

Sprang på fina Victoria Skoglund som är trädgårdsmästare  och driver Zetas Trädgårdshandel.Lite fler 

Lite fler julmarknader kommer vi nog att hinna med innan jul, ex Liseberg och Köpenhamn:-)

Du kanske också gillar

2 Kommentarer

 • Reply FREEDOMtravel 24 november, 2016 at 07:27

  Mysigt med julstämning i stan och Gyllende Freden brukar vara trevligt! Själva åker vi för att uppleva julstämningen i Tjeckien idag! 🙂

  • Reply Petra Nordin 24 november, 2016 at 09:48

   Ni får ha en toppenresa till Tjeckien, är nog magiskt och kul att få uppleva julmarkanden där borta :-).
   Skall bli kul att följa Er på resan!
   /Petra

  Lämna ett svar

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.