Resor

Dagsutflykt till Uppsala!

28 februari, 2016

De som följer bloggen vet att jag och min fästman gillar att åka kortare resor till större städer under en weekend. Vår absoluta favorit är Belgrad i Serbien vilket nog inte undgått någon. Men, ibland kan det vara skönt att ta ett tidigt tåg och ta sig lagom långt bort från den stora staden. Denna helg hade vi bestämt oss för Uppsala som min fästman bott i under 4 år för att studera. Förutom att komma bort från Stockholm för en dag hade vi som mål att besöka ölfestivalen som sker en gång per år i Uppsala. Dessutom ville vi njuta av det vackra vädret och min fästman fick visa mig historiska byggnader, studentnationer och Domkyrkan som jag hade besökt innan.

Uppsala är en stad som har en otrolig  intressant historia. Bl a är Uppsala universitet den äldsta i norden och har varit en politisk, ekonomisk och religös centralort i över 1000 år.

På universitetsbiblioteket ligger Silverbibeln som är Sveriges dyrbaraste bokskatt och är en utav världens mest berömda handskrifter. Skall göra ett besök på biblioteket nästa gång jag är i Uppsala.

Skall även besöka Linnéträdgården nästa gång då den var stängd. Trädgården öppnar för säsongen den 1:a maj. Trädgården är en  rekonstruktion av hur Linnés botaniska trädgård såg ut i mitten av 1700-talet.

I ett äldre trähus nästgårds till trädgården hyrde min fästman en lägenhet under studietiden. Huset är kulturminnesmärkt och heter Gamla Brandstationen. Det låg också mycket nära Göteborgs studentnation som han tillhörde, då han är född i Göteborg.

Domkyrkan är Uppsalas mes besökta sevärdhet. Den  är en katedral i gotisk stil och invigdes 1435. Kyrkan är 118, meter lång och lika hög i de båda västra tornen.

 

Domkyrkan i bakgrunden

Domkyrkan i bakgrunden

Gustav Vasas grav

Gustav Vasa grav

Gustav Vasas  grav

SAMSUNG CSC

Fyrisån

Fyrisån

Huset där min fästman bodde!

Huset där min fästman bodde!

Gustavianum

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

Du kanske också gillar

2 Kommentarer

 • Reply FREEDOMtravel 3 mars, 2016 at 13:44

  Visst är det trevligt att göra utflykter ibland, både längre bort och nära! Belgrad blir jag nyfiken på nu, måste googla lite 😉

  • Reply pellasinspiration 5 mars, 2016 at 09:38

   Det är alltid trevligt med lite utflyker 🙂 Belgrad är en helt fantastisk stad! Hojta till om du vill ha lite tips…

   Trevlig helg!

  Lämna ett svar

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.