Jul, Mat&Dryck

Julmatsundersökning 2021

4 december, 2021

Den årliga julmatsundersökningen är något som har blivit en rolig tradition här på Pellas Inpiration. I år presenterades undersökningen på Absolut Companys huvudkontor vid Liljeholmen i Stockholm. Branschorganisationen ’Livsmedelsföretagen’ gör sin stora presentation av deras julmatsundersökning. Som traditionen bör var det som vanligt provsmakning av årets julnyheter.

Pandemiåret 2020 var inget som vanligt. Många var därför spända på om och vad resultat av årets undersökning skulle visa. Det fanns flera glädjande och hoppingivande resultat i undersökningen. Flera planerar att fira lite extra och att göra det med andra än närmaste familjen.

Att julbordet 2021 även kommer att ätas på restaurang igen, känns också det hoppingivande.

Efter att ha bevakat undersökningen under flera år känns det tryggt att undersökningen visar hur mycket består, även efter det speciella pandemiåret 2020.

 • 38% av svenskarna kommer äta julbord på restaurang med kollegor eller släkt i år, jämfört med 7% 2020.
 • 30% planerar att fira jul med andra än närmsta familjen, jämfört med 16% 2020.

Några intressanta fakta är hur fler kommer beställa hem julmaten i år. Vaccineringen har definitivt påverkat hur vi handlar vår julmat.

För att minska risken för smitta anger 34% att de kommer handla julmaten när det är färre människor i butiken. 2020 var den siffran 50%.

51% säger att de kommer handla precis som vanligt i år, jämfört med 30% 2020.

Samtidigt ökar antalet som kommer att beställa hem julmaten. I år kommer 8% beställa hela eller delar av julmaten, jämfört med 5% 2020.

Undersökningen visar också att följande urval och traditioner består. 2021 visar även i år hur viktigt det är att maten skall vara svenskproducerad när man planerar julbordet. Den absoluta favoriten på julbordet är julskinkan som stärker sin position. Både janson och sill tappar någon procentenhet från förra året. Flest vill att kött och chark skall dominera och fisk och skaldjur noterar en mindre ökning. Att maten håller extra hög kvalite är viktigt, men behöver därmed inte vara direkt nyttig.

På julbordets val av dryck är julmusten den tydliga vinnaren. Varken julöl, snaps eller vatten ökar sedan föregående år. En tydlig vattendelare mellan de yngre och äldre är att snaps dricks betydligt mer av de äldre, medan glögg har hittat till de yngre.

 

Julundersökningen består av att Demoskop intervjuar över 1000 personer om deras julvanor.

Från undersökningen fick vi några intressanta siffror. Här följer ett par från årets undersökning.

Vilken dryck vill du att det serveras på julbordet?

1.Julmust 79%

2.Julöl 45%

3.Vatten 34%

4.Snaps 32%

 

Vilket av följande godis/efterrätter är din julfavorit?

1.Ris à la Malta 16%

2.Knäck 12%

3.Lussebullar 12%

4. Chokladask 11%

Av någon anledning ökar dessutom intresset för ’Ris à la Malta’ ju äldre vi blir.

Vilken känd svensk person som har varit aktuell 2021 vill du bjuda in till julbordet?

1. Tareq Taylor 10%

2.Stefan Löven  9%

3.Hanif Bali  8%

4.Agnes Wold 5%

5.Anders Hansen 4%

 

Livsmedelsföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation för livsmedelsindustrin i Sverige. Vi verkar för att livsmedelsföretagen i Sverige ska karaktäriseras av högt anseende och mångfald samt ha god tillväxt, lönsamhet och konkurrensförmåga. Våra 800 medlemsföretag sysselsätter närmare 55 000 personer, omsätter 195 miljarder kr/år och utgör tillsammans Sveriges tredje största industrigren.

 

Foto: Pellas Inspiration (Petra Nordin) 
Foto: Pressbilder

Du kanske också gillar

11 Kommentarer

 • Reply Ditte 4 december, 2021 at 17:14

  Roligt att följa med hit via dig och bloggen och även att tadel lite av undersökningen.
  Men jag är nog en udda “fågel” som inte direkt gillar julen eller den mat som oftast serveras då. Är väl nästan bara lutfisken och kanske ev. sylta och julkorv (äter inget av det) som inte kommer fram även när det är påsk eller midsommar. Tror det är alla blandningar jag har svårt för. Men en skinksmörgås tar jag gärna. Så även när julskinkan kan bli påskskinka. Hos oss blir det en del skaldjur till jul och lite mer av det asiatiska.
  Numer går jag inte ut för att äta ett traditionellt julbord sådärför gillade jag extra ditt tips om Golfbaren.
  Trevlig andra advent.

  • Reply Amanda 4 december, 2021 at 20:16

   Vad kul att du visar upp lite jag älskar allt som har med julen att göra 🥰

 • Reply Elin | Gett ut självbiografin "Genomskinlig grå" 4 december, 2021 at 17:17

  Julmust är ju bäst! Det är ju så gott. Alltid älskat det. Inte konstigt att det fick högst procent haha

 • Reply Hannas krypin 4 december, 2021 at 19:05

  Vad rolig att få ta del av den här undersökningen. Jag kan förstå att resultatet skiljer sig från förra året. Men samtidigt kanske man fått lite andra värden också. Vad är viktigt för mig i juletid liksom. Knäck är mitt största julgodismåste.

 • Reply Orsakulla mamma vid 20 - Dalaliv, finporslin & pudelliv 5 december, 2021 at 09:31

  Spännande, själv så känner jag att julen alltid blir som den blir. Jag har inga höga förväntningar och vet som ett exempel att julbord kommer jag inte gå på.

 • Reply corkystyle 5 december, 2021 at 10:33

  Så roligt att läsa denna undesökning. Kan tänka mig att de sista två åren har varit speciella. Jag dricker bara julmust till jul för annars är det lätt att tröttna. Knäck är något som är farligt gott men lätt att det fastnar i tänderna.

 • Reply corkystyle 5 december, 2021 at 10:34

  Så roligt att läsa denna undesökning. Kan tänka mig att de sista två åren har varit speciella. Jag dricker bara julmust till jul för annars är det lätt att tröttna. Knäck är något som är farligt gott men lätt att det fastnar i tänderna. Hoppas din jul blir en jul du kan minnas.

 • Reply Mirre 5 december, 2021 at 11:40

  Ja det är spännande eller kanske oroande också får man nästan se det som. Vi kommer ha julbord i morgon med all personal som också är obligatorisk att gå på, känns ju blandat må man ju säga. Kommer inte gå ut på resturang och äta i alla fall det håller jag mig i från i stora samlingar. Kommer fira med familjen, men inget mer än så

 • Reply FREEDOMtravel 7 december, 2021 at 07:53

  Intressant! Jag gillar nog sillen mest ändå och Jansson, haha. Tveksam om det blir något julbord på restaurang för oss i år, men hemma blir det nog lite julmat 😉 Gillar det om det inte blir för ofta 😉

 • Reply michelle 14 december, 2021 at 09:45

  Det känns som det bara är jag som inte äter julbord faktist. men det är kul o se när andra lägger upp maten

 • Reply Julmatsundersökning 2023 ! | Pellas Inspiration 11 december, 2023 at 21:12

  […] 2021  […]

 • Lämna ett svar

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.