Lakritsfestivalen firar 10 år! I helgen var jag på Annexet i Globen och firade med pompa och ståt…
För 10 år sedan startade entreprenören Tuija Räsänen festivalen som är unik i sitt slag…. i samband med festivalen ger hon ut boken 10 år med lakritsfestivalen ??
Anette Jonsson & Tuija Räsänen
Självklart sitter bilden av råvaran lakrits som enbart godis kvar… och det kommer att vara så även en tid framöver. Men, efter att ha varit på mässan ett par gånger börjar min kunskap om olika former av lakrits sakta att ändras. Redan efter att ha provat årets avsmakningsmeny förstod jag att användandet av lakrits kommer att öka framöver.
Med detta sagt …har det tagit ett bra tag att sudda bort bilden av lakritsen som enbart ‘djungelvrål’ eller ‘godisremmar’. Men, företagen på mässan tar lakritsens egenskaper till helt andra nivåer. Det jag kommer att ta med mig från årets mässa är en hel del. Men, upplevelsen av öl med lakrits från Helsingborgs Bryggeri och Lakritsfabriken i Ramlösas nya hallon-lakrits var för mig enastående. Just dessa två företag samarbetar för att producera öl på det lilla bryggeriet i Helsingborg. Denna karakteristiska pilsnern med mycket elegant ton av lakrits i eftersmaken är mycket bra. Ett lyckat sätt att föra in lakrits i samband med mat & dryck.
Mitt nya favoritgodis från lakritsfabriken lakrits-hallon! Lite glaze från lakrits kocken
Lakritsfabriken i Ramlösa gjorde även denna gång reklam för sina förpackningar med motiv från olika städer i världen. Dessutom samarbetar man med den kända ‘Lakrits-Kocken’ Douglas. Han har tagit fram både glaze, salt och rub med lakrits för den som vill ha extra bra produkter till matlagning. Perfekt till sommaren, men tar vilken måltid som helst till helt andra höjder. Alla produkter består av extremt nogrannt utvalda råvaror. Kompromisslös kvalite som gjort att Douglas bland mycket annat jobbar med kocklandslaget och en hel del andra stora projekt. Just nu finns 4 produkter, men säkert kommer flera att lanseras.
Två producenter som också satsar på hög kvalite och storsatsar är Lakrids och Haupt lakrits. Här är det både förpackning och innehåll som sticker ut. Fantastiska kombinationer med oväntad och intressant blandning av smaker. Det känns som att ordet “utsökt” är ett för svagt ord….hallon i olika former är nog den njutning som sitter kvar längst från årets mässa…. 🙂
Gammelstad knäck och karamell från Luleå vann Sveriges favortlakrits 2018
Konditorn Elisabeth Johansson höll i speedlakritsprovning och kombinerade med mousserande vin.
Tack för i år Lakritsfestivalen! Hoppas vi ses nästa år igen:-)
Foto: Petra Nordin ( Pellas Inspiration)
11 Kommentarer
Verkar va en kul festival för alla som gillar lakrits!
Och härliga bilder har du fått med också 🙂
Lakrits är underskattat och har allt för dåligt rykte i mat. Jag använder det en del när jag bakar och även lite i maten ibland.. Hade mer än gärna gått på den festivalen 🙂
Jag bara älskar lakrits, och sötlakrits tillsammans med rose vin är en hit??
Verkar vara en festival jag missat 🙂 Älskar lakrits och det finns många smakkombinationer som är jättegoda <3
vad roligt med en lakrisfestival! 😀
Kul ?
Så spännande! Jag gillar verkligen lakrits som godis, så det hade absolut varit roligt att testa till annat också.
Lakrits är det bästa 😀 En av mina vänner jobbar hos Lakritsfabriken här i Helsingborg 😀
Men så himla kul – en festival för endast laktrisen? ? Spännande! Har aldrig roligt fastnat för just lakrits dock – inte min smak! Choklad däremot, mums!
Jag var där förra året.. En mycket trevlig tillställning. Hade gärna besökt den igen. Gotti gott
Du missade verkligen något:-) Lakrits är ju så gott….