Gibraltar, Resor

En dagstur till Gibraltar!

7 oktober, 2016

 

Nu när vi hade vår semester i Spanien så bestämde vi oss för att ta en dagstur till Gibraltar.Vi hyrde en lägenhet inte alltför långt därifrån. Bilfärden tog ca 30 minuter. Dock fick vi köa i 1 timme för att passera gränsen mellan Spanien & Gibraltar som tillhör Storbritannien. Vid gränsen får man köra eller gå över själva landningsbanan på flygplatsen. Det är lite extra spännande. Gibraltar är brittiskt territorium och ligger på södra delen av den Iberiska halvön, vid Gibraltar sund. OBS! Så glöm ej att ta med passet med tanke på att Gibraltar ligger på brittisk mark.

Gibraltarklippan

Lite historia.

Gibraltar har tillhört Spanien i 212 år  mellan (1492–1704) och Storbritannien i hittills 312 år (sedan 1704). Spanien har både militärt och politiskt försökt ta tillbaka halvön vid ett flertal tillfällen men misslyckats. Vid en folkomröstning i Gibraltar 1967 röstade en överväldigande majoritet för att Gibraltar skulle fortsätta vara brittiskt.

Mycket att se på Gibraltar!

Gibraltar har många historiska platser, vacker natur och ett rikt stadsliv. Besök torget Casemats Square som kantas utav gamla militärbyggnader och har ett förflutet med offentliga avrättningar. Numera så är det ett trevligt torg med många caper. Vi blev glatt överraskade att shoppingen var relativt bra. Vi alla köpte med oss minst ett par skor hem. Men maten var definitivt ingen höjdpunkt. Vi slank till slut in på en pub som låg på själva gågatan. Men den brittiska ölen var det inget fel på :-).

Vi bestämde oss för att att vara lite turistiga och tog en busstur upp till klippan där aporna befinner sig. Det blev 3 stopp på vägen där vi fick besöka flera attraktioner. Du får även uppleva den vackra utsikten över Medelhavet, Marockos sund och den vackra faunan på vägen.

Du kan även själv välja att åka kabinbanan (The Cable Car) upp till toppen. Men då missar man en del utav de andra sevärdheterna. Så mitt tips är att ta bussen upp.

Gibraltarklippan

Upper Rock är Gibraltars högsta punkt, 426 meter över marken. Väl uppe på toppen huserar de näst intill tama makakerna (apor). Legenden säger att försvinner aporna från klippan så upphör Gibraltar att  existera.

St Michaels Cave

St Michaels Cave är en grotta med imponerande droppstensformationer. Grottan användes som sjukhus under andra världskriget. Låt dig hänföras av de vackra stalaktiterna och stalaktiterna som bildats i grottan under århundraden. Idag nyttjar man även grottan till konserter.

The Great Siege Tunnels

Ett stort tunnelsystem som användes under kriget 1779-1783. Det användes som försvarssystem. En guide följer dig runt i de snirklande tunnlarna och berättar om vad som hände där under kriget. Mycket spännande fakta för den historieintresserade.

 

St Michaels Cave

Utsikt från The Great Siege Tunnels

Svärmor & Marko

Klassisk engelsk telefonhytt

 

Fotot: Pellas Inspiration

Du kanske också gillar

6 Kommentarer

 • Reply Sophie 7 oktober, 2016 at 11:16

  Hej!

  Ett tips är att ställa bilen på spanska sidan och gå över gränsen. Det gjorde vi förra veckan, och det var ingen kö alls. 🙂

  • Reply pellasinspiration 7 oktober, 2016 at 11:42

   Tack för tipset, vi får göra det nästa gång:-)
   hade ni det bra på semestern?

 • Reply FREEDOMtravel 10 oktober, 2016 at 06:07

  Fina bilder och underbara apor! Lustigt nog så besökte vi aldrig Gibraltar när vi åkte Europa runt … Tyvärr! Hälsningar från Malta, som ju förresten också innehåller en intressant mix av kulturer (italienskt, arabiskt, brittiskt…)

  • Reply pellasinspiration 14 oktober, 2016 at 13:50

   Tack Helena! Ni ser ut att ha haft en fantstisk resa till Malta 🙂
   Nästa gång ni besöker Gibraltar så är aporna ett måste…

 • Reply www.mariasmemoarer.com 13 oktober, 2016 at 15:49

  Gibraltar är härligt, gillar speciellt aporna och den underliga känslan att förflytta sig från Spanien till England på nolltid, bara att det är ett England med skönare klimat 😉 Också spännande att få korsa en aktiv landningsbana till fots! Jag har också bloggat om Gibraltar 🙂

  • Reply pellasinspiration 14 oktober, 2016 at 13:54

   Maria! Kan bara hålla med att Gibraltar är något speciellt… Kändes lite småkonstigt att åka bil över själva landningsbanan. Aporna fascinerade mig mest 🙂
   Kul att du har bloggat om Gibraltar, måste in och läsa ditt inlägg! 🙂
   /Petra

  Lämna ett svar

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.