Event, Italienska Viner, Mat&Dryck, Vin

Pressträff och vinprovning med Tommasi!

4 januari, 2017
Pressevent

För ett tag sedan var jag inbjuden på vinprovning av Tommasis viner. Eventet hölls på Pocket City som ingår i Pontus Frithiof koncernen.  Det bjöds på en fantastisk 3-rätters lunch och till denna tre olika viner

Därtill fick vi även prova mycket bra dessertvin samt mousserande och höra såväl importören som vinmakaren berätta om dessa.

Pressträff och vinprovning av Tommasi!Till förrätt serverades en fantastisk karljohansvampsoppa med tryffel.

Pressträff och vinprovning av Tommasi!Huvudrätten bestod av grillad entrecôte med bakade tomater, haricots verts, potatismousseline smaksatt med tryffel och madeirasky.

Pressträff-Vinprovning TommasiTill dessert serverades det en liten mjölkchokladmousse med två sorters marinerade körsbär.

Pressträff och vinprovning av Tommasi!

 

Hade vinmakaren Pierangeli Tommasi till bords. Var mycket trevligt och intressant att höra om familjen Tommasis historia. Hade också stort utbyte av att träffa andra bloggare och skribenter i branschen.

De viner vi fick prova var:

Tommasi Palanca Ripasso 2014

Mörk rubinröd färg. Intensivt fruktig och kryddig doft med viss utveckling, inslag av fat, torkade mörka körsbär, plommon, örter, choklad och vanilj. Smaken är intensiv, fyllig, kryddig och fruktig med fatkaraktär med inslag av plommon, torkade körsbär, russin, salvia och choklad. Långt balanserat avslut.

Kuriosa: Palanca betyder ”hårt arbetande vinodlare” på lokal dialekt och är ett smeknamn som familjen Tommasi fått av sina grannar i Venetien för många generationer sedan.

Tommasi Amarone Classico 2012

Djup, mörkröd färg. Stor kryddig nyanserad doft med inslag av choklad, peppar, mörka torkade körsbär, russin, nötter och inslag av fat. Mycket smakrikt och fylligt med liten sötma och inslag av fat. Smaken domineras av torkade körsbär, romrussin, nötter, vanilj och choklad. Långt smakrikt avslut.

Kuriosa: Det första amaronevinet från Tommasi lanserades i Sverige oktober 1995 och sedan dess har vinet funnit fler och fler svenska amaroneentusiasters hjärtan. Vinet lagras 3 år på slavonska ekfat (35 hl).

Tommasi Ca’ Florian Amarone Riserva 2009

Ett vin med mycket struktur och personlighet. Komplex och elegant doft av mörka frukter och bär, plommon, körsbär samt balsamico och kryddor. I avslutet finns även läcker mörk choklad. Fylligt vin med elegans och välintegrerade tanniner som ger vinet en lång och härlig eftersmak.

Kuriosa: ”Projekt 1997” hänvisar till ett gigantiskt investeringsprogram som Tommasi Viticoltori började med 1997 som syftade till att hitta de allra bästa och mest lämpade platserna att odla druvor på i de mest representativa delarna av historiska Valpolicella. 10 år senare var de äntligen redo för sin första Amarone Riserva gjord av utvalda druvor från en av de äldsta vingårdar familjen Tommasi äger; Cru-vingården Ca’Florian. Första Amarone Riservan var från skörden 2007 och nu kommer den tredje från 2009 års skörd.

Tommasi Recioto di Valpolicella Fiorato 2013

Mörk rödblå färg. Komplex, något utvecklad doft med inslag av fat, mörka röda bär, torkade äpplen och kanderade nötter. Söt och något utvecklad, kryddig och frisk smak med viss strävhet med inslag av fat, mogna körsbär, torkade äpplen, choklad och fikon.

Kuriosa: ett dessertvin som precis som amaronevinet framställs av 100% torkade druvor.

Tommasi Perla Appassionato Brut NV

Klar ljus halmgul färg, Frisk, elegant och aptitretande doft fylld med citrusfrukt, gröna äpplen, grön melon, aprikos, nötter. Torr, citrusfruktig och nyanserad smak med hög syra och bra balans. Fina bubblor som dröjer kvar länge och förhöjer smaken citrus, äppelfrukt, nötter och mineral. Ett balanserat och välgjort mousserande vin.

Kuriosa: lanserades på Systembolaget under hösten 2016.

Pressträff och vinprovning av Tommasi!
Pressträff och vinprovning av Tommasi!
Pressträff och vinprovning av Tommasi!
Pressträff och vinprovning av Tommasi!
Pressträff -Vinprovning av tommasi
In English

Pellas Inspiration was invited to wine tasting of Tommasis fine wines in Stockholm. The event was held at the well-known restaurant Pocket City. We were treated to a 3-course lunch and tasted three different wines. In addition, we also got to try a fine dessert wine and a sparkling wine. It was an occasion to hear both the importer and the winemaker tell us their fascinating story.

I had the opportunity to speak to the winemaker Pierangeli Tommasi as we sat next to each other. It was very nice and interesting to hear about the history of the Tomassi family.

Resume:

Tommasi Palanca Ripasso 2014
Tommasi Amarone Classico 2012
Tommasi Ca’ Florian Amarone Riserva 2009

Tack Amazing Alice PR för ett mycket trevligt event!

 

 

 

Du kanske också gillar

7 Kommentarer

 • Reply LinizTravel 4 januari, 2017 at 09:27

  Åh mysigt å trevligt 🙂 älskar “gott rödvin” blivit väldigt lite vin senaste 1,5 året 😉 snar mer 😉 kramar

  • Reply Petra Nordin 7 januari, 2017 at 11:12

   Lina! Ett gott glas rött vin är aldrig fel 🙂
   Ha en underbar resa nu…

   Kram/petra

 • Reply LinizTravel 4 januari, 2017 at 09:27

  Gott nytt år t er!!!

 • Reply Fantasy Dining 4 januari, 2017 at 13:18

  Vad trevligt och vilken fantastisk vinprovning.

  • Reply Petra Nordin 7 januari, 2017 at 11:13

   Maria, en av de bättre dryckesprovningar jag har varit på 🙂 Rött vin är aldrig fel…

 • Reply FREEDOMtravel 4 januari, 2017 at 21:14

  Ojoj vad gott det där ser ut då! Särskilt soppan! Och vinerna förstås 🙂 Vi besökte faktiskt Tommasis vingård i Italien en gång. Vinerna är goda, men det är ju en så stor vinproducent så det var inte riktigt samma sak som att besöka de små vingårdarna 😉

  • Reply Petra Nordin 7 januari, 2017 at 11:15

   Helena! Maten var fantastisk, soppan var excellent 🙂 Kan bara hålla med dig gällande att det är alltid roligare att besöka
   små lokala producenter och se deras hantverk.

   Ni får ha det helt underbart i alperna 🙂

  Lämna ett svar

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.