Grekland, Livsstil, Mat&Dryck

KOUZINA på Halkidikihalvön Athos

15 juli, 2019

Vårt första besök på underbara Halkidikis ‘Kouzina Culinary Festival’ blev lite dramatiskt! Följ med på både matresa och dråpliga möten på grekiska fastlandet.

Festivaler i all ära…men, här har vi hittat något unikt. Maten som antagligen är mycket bättre än vad många vet om? Eller, kanske inte för oss som sällat oss till greklandsfantaster. Medelhavets läckerheter som vi inte hittat på speciellt många andra ställen. Möjligheterna för denna europeiska destination är oändliga. Följ med på resan 🙂

Men, hur hamnade vi här? Vem hittar överhuvudtaget till dessa regionala matfestivaler?

Som många av Pellas Inspirations läsare vet har besöken ofta gått till oupptäckta ställen på Balkan. Ett område som har direkt motorväg till Thessaloniki och vidare…

Vi hade tagit bilen från Belgrad i Serbien tidigt på morgonen. En del köer just vid gränsövergången till Norra Makedonien. Men, vi kände att vi var i tid när vi började närma oss Thessaloniki. Telefonen ringer och det är en av arrangörerna för Kouzina-Festivalen.

Kouzina: Jag sa ju att ni måste vara i tid för att färjan till ön inte går speciellt ofta denna kväll!

Pellas Inspiration: Vi är i tid..inga problem.

Kouzina. Var är ni?

Pellas Inspiration: Typ i närheten av Thessaloniki.

Kouzina: Men, herregud..förstår ni inte att det tar minst en timme till vår by?

Pellas Inpiration: (…tar upp mobilen för att kolla Google MAPS). Ok, förstår nu att man i Grekland är en timme före alla andra, Ridå!!  🙁

*stammar…men, om vi inte åker fast i fartkontroller så hinner vi, eller hur?

Kouzina: —–

Väl framme vid färgan känns det hela överstökat. De har sonika väntat på oss och efter att vi satta foten på båten, körs vi över till den unika lite lagom “turistiga ön” Ammoulianí. En mycket välkomnande del av Östra Halkidiki.

Matfestivalen KOUZINA fokuserar på de lokala produkterna och allt är naturligt närproducerat. Själva festivalen pågår i en månad, (15 maj till 15 juni). Varje vecka så är det ett nytt tema. Vi lyckades pricka in när det var både fisk- och köttvecka *blink…

Första kvällen åt vi på Anemotrata som är en urmysig fiskrestaurang. Den ligger på en klipphäll med utsikt över båthamnen. Prick 20.00 serverades maten under själva festivalen..enligt vår guide ialla fall.. *blink.

Anemotrata

Restaurangen denna kväll är en av flera festivalrestauranger. Festivalen som erbjuder det bästa östra Halkidiki kan presentera. Kvällen kallades “the Feast of Prikonissos”.

I den heliga halvön Athos skugga ligger alltså ön Ammouliani. I närheten av Aristoteles vandringsleder och vid Strymonikos bukten får vi uppleva den mindre öns charmiga kulinariska specialiteter. Känslan av att ha kommit till ett avskiljt fiskeläger med en taverna utöver det vanliga infinner sig genast. Denna kväll är det inte många gäster och kockarna har tid att komma ut och pratar hellre än att presentera. En ‘hemma hos’ känsla är otvivelaktigt det bestående intrycket.

Under middagen kommer vi att serveras de färskaste råvarorna man kan få. Allt fiskas av lokala fiskare tidigt på morgonen. Här gäller det att hänga med i alla beskrivningar, där menyn ikväll är speciellt framtagen med historiska rötter från “Asia Minor kitchens”. För oss kan man säga att ursprunget kommer från de historiska syd-västra delarna av Asien. Mycket väl komponerat, skulle det visa sig av kockarna Vangelis Tousios och Ioannis Angeloudas. Till de olika anrättningarna serverades bl a vitt vin av Metochi Chromitsa samt Tsipouro med anise av märket Athonian.

Marinerad anjovis

Salt fisk “orkyni” en slags tonfisk

Blåmussor kokta i vin och citron

Grillade räkor med havsört & tomater

Fritterade jätteräkor

Tsipouro

Klassisk dessert baklava med vaniljglass

The Roost

The Roost  är restaurangen som vi besökte sista kvällen under vår helg på Athos halvön. Även The Roost ligger på ön Ammouliani.

Ägarna Plato och Filio hade en dröm att ha en egen trädgårdsservering. En samlingspalts helt enkelt, för att deras gäster skulle kunna avnjuta en en god middag på den lummiga trädgårdsserveringen.

Plato och Filio drömde alltså om en trädgård där de skulle kunna samlas och koppla av. Ett litet paradis under träden och bredvid havet. Så de skapade denna plats… ett litet dolt paradis. På Ammouliani skapade de ett unikt vackert trädgårdshotell med respekt för grekisk traditionell kultur. Som dessutom matchar med den alternativa nya grekiska Kucinen och som introducerar något nytt och annorlunda mot traditionella Tavernor. Detta är deras lilla paradis och du kan alltid hitta dem där för att umgås och trivas med sina gäster

Kvällens meny var lite mer åt det tradionella hållet med förrätter, varmrätt och en dessert.

Bruschetta med stark korv & torkat oxkött

Get med plommon och potatispure´

Ostkaka med karamelliserade bär

Väl sammantaget en mycket välkomponerad middag. Rena smaker med inovativ behandling och tillagning. Dessutom mycket respekt för de starka traditioner man har i denna del av Europa.

Summery in English:

Our first visit to wonderful Halkidiki’s “Kouzina Culinary Festival” was a bit dramatic! Join us for both food and travelstories. Happenings in mainland Greece.

In this part of Greece we found something unique. The food is probably much better than many knows? Mediterranean delights that we have not found in other places.

This is a very welcoming part of Eastern Halkidiki!

The KOUZINA food festival focuses on local products. The festival itself lasts for one month (15 May to 15 June). Every week it is a new theme.

The first evening we attended Anemotrata, which is a very nice fish restaurant. It is located on a rocky hill overlooking the harbor.

 Anemotrata

The restaurant was one of several festival restaurants. The festival offers the best Eastern Halkidiki can present. The evening was called “the Feast of Prikonissos”.

In the shadow of the sacred peninsula of Athos lies the island of Ammouliani. Near Aristotle’s trails and close to the Strymonikos Bay, we experience the charming island’s charming culinary specialties. The feeling of having come to a taverna out of the ordinary is immediately apparent.

Foto:Petra Nordin (Pellas Inspiration)
Tack för inbjudan Mount Athos Area-KOUZINA

Du kanske också gillar

28 Kommentarer

 • Reply Petra Cato 15 juli, 2019 at 13:31

  Underbara bilder ?

 • Reply Mrs.Kjellstrom 15 juli, 2019 at 14:06

  så mysigt med lite äldre byar då de små husen finns kvar i de trånga gatorna, älskar de 😀
  Riktigt fina bilder på både natur och mat 😀

  • Reply Carina 19 juli, 2019 at 16:59

   Grekland finns det mycket att upptäcka, flera fina ställe ni besökt, inspirerande.

   • Reply Petra Nordin 22 juli, 2019 at 10:47

    Carina,
    kan bara hålla med finns så mycket att se och uppleva över hela Grekland!

 • Reply Sanna 15 juli, 2019 at 14:26

  Så mysigt med lite “oupptäckta” paradis. Underbara bilder! Alltid kul med tips på resmål 🙂

 • Reply Jennysvardag 15 juli, 2019 at 14:58

  Vilken härligt mässa som ni fick uppleva. Vilken tur att ni hann med färjan över till ön. Det ser helt underbart ut.

 • Reply Moa Larsson 15 juli, 2019 at 15:20

  Vilket otroligt välskrivet inlägg och vilka härliga bilder du bjuder på. Man blir väldigt väldigt glad! Jag är ingen resefantast, jag gillar inte att resa alls, men det här låter för härligt ?

 • Reply Emma 15 juli, 2019 at 15:35

  Vilken otur ni hade med tiden! Men vad skönt att det löste sig iallafall.
  Vilka underbara bilder och maten ser fantastisk ut!

 • Reply Gun Persson Jerosimic 15 juli, 2019 at 15:51

  Maten ser helt fantastisk ut!
  Härliga bilder!

 • Reply Paulina 15 juli, 2019 at 16:09

  Åh så mysigt! Kul och upptäcka något också! Vackra bilder! Hade lätt viljat åka dit! Ser super mysigt ?

 • Reply Fröken Rödlök 15 juli, 2019 at 19:22

  Vad roligt det är att läsa när andra besökt ställen som man själv vart på… För några år sen flög vi till Thessaloniki och därifrån transfer till Halkidiki där vi spenderade en semester på 2 veckor =) Vi hyrde fyrhjuling och åkte runt hela ön =)

 • Reply Michelle 15 juli, 2019 at 21:35

  Oj maten såg ju helt faboluos ut ? vill oxå ha ju .

 • Reply ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent och doula ★ 15 juli, 2019 at 21:36

  Men du det låter ju helt ljuvligt. Blir så klart även väldigt sugen på den där matfestivalen, kött och fisk. Sedan färsk fisk låter hur gott som helst. Skönt där att ni hann trots att tiden inte stämde helt med er :D.

 • Reply Amanda 15 juli, 2019 at 21:38

  så härligt med en matfestival 🙂 bilderna du tagit ser helt underbara ut

 • Reply Marie 15 juli, 2019 at 22:45

  Oh så många fina bilder från resor och inspirerande matbilder. Vi ska ju ut och resa nu om en vecka, det ska bli spännande

 • Reply Amanda (Swedish Passport) 15 juli, 2019 at 23:00

  Alltså wow, vilken upplevelse! Och det här med tidskillnader alltså, blir knäpp på det, haha!

 • Reply Amanda 16 juli, 2019 at 00:44

  Oj så hungrig jag blir av att se alla dessa goda maträtter blir så sugen på att åka till Grekland och äta deras mat 🙂

 • Reply Sandifighter 16 juli, 2019 at 00:59

  Det låter så otroligt underbart ❤ Blir så avundsjuk när jag läser inlägget. Jag vill också åka dit och äta sådär gott ❤

 • Reply Lexochlogan 16 juli, 2019 at 08:52

  Så mycket gott, kul att besöka en matfestival och hitta lite mer unika platser. Haha tur ni hann och att de väntade på er ? vilken härlig konversation ni måste haft trots allt
  ?

 • Reply Madde 16 juli, 2019 at 10:02

  Så galet gott alltså. Älskar grekisk mat. Var själv i Thessaloniki i slutet på maj och åkte båt ifrån Halkidiki. Så vackert det var där. Vill tillbaka.

 • Reply Kamilla 16 juli, 2019 at 11:31

  En av mina gamla kollegor som jag ff umgås med har hus i Halkidikki. Hon är Grekiska eller hennes föräldrar är så släkt bor där. Det ser så vackert ut där

 • Reply FREEDOMtravel 16 juli, 2019 at 17:17

  Oj vad mycket godsaker! Kul att ni hittar till dessa ställen! 🙂

  • Reply Petra Nordin 18 juli, 2019 at 20:21

   tack, alltid kul att hitta lite udda ställen:-) Ni ser ut att ha en riktigt härlig resa..

 • Reply Yela 16 juli, 2019 at 18:38

  Men va underbart & så otroligt härliga bilder! Grekland är verkligen vackert. Kul med festival & Maten såg verkligen otroligt god ut ?

 • Reply Katta 19 juli, 2019 at 21:04

  Vilken mysig resa ni haft, och man kommer ihåg en sån resa ännu mer när det händer oväntade saker. Jättefin beskrivning och fina bilder.

  • Reply Petra Nordin 22 juli, 2019 at 10:46

   Resan var verkligen över vår förvänan och vi kommer att skratta gott åt våran lilla eskapad till Athos:-)

 • Reply Fantasy Dining 3 augusti, 2019 at 10:01

  Ser helt sjukt gott ut det där!1 Det var så länge sedan jag var i Grekland så har nästan glömt hur maten där smakar. Tror egentligen inte jag har fått smaka på det riktiga grekiska köket någon gång ännu.

  • Reply Petra Nordin 4 augusti, 2019 at 20:03

   Allt var så gott, kul att få äta riktigt bra mat från Grekland!

  Lämna ett svar

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.