Julbord, Mat&Dryck

En guide till julbordet – Sju turer!

26 november, 2017

En härlig kväll i november besökte jag klassiska restaurangen Ulla Winblad ute på Djurgården i Stockholm. Lite synd att all snö precis hade regnat bort, som föll kvällen innan. Då var marken täckt av snö. Det blir alltid lite mer stämningsfullt med snön… men, det gjorde inte så mycket ..för när vi klev in genom dörren till wärdshuset så infann sig julstämningen genast.

Lite kuriosa om wärdshuset Ulla Winblad:
Wärdshuset är uppkallat efter Carl Mikael Bellamans lilla musa. Restaurangen drevs under många år av Nils Emil Ahlin, en av sveriges mest välkända och folkkära krögare.  Idag drivs restaurangen bl a av delägaren Nils Molinder och källarmästaren Pelle Johansson. Båda har varit med i kockarnas kamp vilket säger mycket om deras kunskap och kärlek till den svenska maten!

Julbord är ju en buffé och man vill ju smaka så mycket som möjligt av alla rätter. Men, hur skall man orka allt och inte äta för mycket…?

Det bästa sättet är att följa turordningen. Turordning hur man äter julbordet är kanske det viktigaste … här kommer en rekommenderad liten guide till de sju turerna *blink.

Först började vi kvällen med ett glas glögg direkt vid ankomst.

Ofta när jag äter julbord blir det en till två tallrikar med lite för mycket mat från början. Men, i år tänkte jag försöka äta mer traditionellt.

Första turen: Strömming, ost och sill

Andra turen: Böckling, ägg och lax på flera sätt.

Tredje turen: Kallskuret såväl paté som korv och grisfötter.

När jag kom till tredje tallriken fick jag pausa en stund…. sedan smakade det bra med lite skinka och kalvsyltan som var otroligt god.

Fjärde turen: Lutfisk för den som uppskattar detta…

Lutfisken beställs in speciellt. Då jag inte är så förtjust i detta hoppade jag över den turen.

Femte turen: Småvarmt med köttbullar, revbenspjäll, korv, Jansons frestelse och dopp i grytan.

Sjätte turen: Inkokta päron och sött av mången sort…

Den klassiska ostbrickan att inte förglömma.

Sjunde turen: kakor och choklad i lagom mängd

Dessutom lite smågodis som jag också fick i mig…  där finns det något för alla…

Efter all denna mat så var det skönt med en promenad hem till Vasastan!

Julbord för veganer och vegetarianer

I år finns det med lite nyheter, som att man har utökat julbordet med mer av vegetariska och veganska rätter. Men tummar inte på traditionerna som ett julbordet skall vara. Några i sällskapet provade på rätterna och blev positivt överraskade… bra nytänk av Ulla Winblad, för det är ju faktiskt 2017…nytänk eller traditionellt?

Hur brukar ni äta julbord?

Foto: Frontbild pressbild övriga bilder Petra Nordin ( Pellas Inspiration)

Du kanske också gillar

11 Kommentarer

  • Reply FREEDOMtravel 26 november, 2017 at 18:35

    Visst ska man hämta många gånger, det är ju hela grejen! Jag försöker ta lite varje gång så man kan gå många gånger och börjar självklart med sillen. Ibland blir det inte så många julbord för min del, men nästa vecka ska jag på två julbord 😉

    • Reply Petra Nordin 28 november, 2017 at 12:22

      Vad härligt med två¨julbord på en vecka:-) Oftast brukar jag tyvärr äta mig mätt på sillen och laxen…

  • Reply Liniz Travel 26 november, 2017 at 18:45

    Åh mums vad gott! Förra året tror jag att jag åt fem julbord innan jul 😉 I år blir det desto fler resor istället för julbord 😉

    Ja men Vasatorget måste ni ju gå till! En lunch, fika el aw så
    Mysigt! Kramar

    • Reply Petra Nordin 28 november, 2017 at 12:19

      Tycker att det första julbordet brukar vara godast! Lätt att tröttna lite på maten innan julafton:-) Det är inte fel med alla resor heller!
      Kram

  • Reply Christer Holm 27 november, 2017 at 08:21

    Gisses, det var inte lite det där, skulle gärna testa på allt de hade där. 🙂 såg så gott ut ..

    • Reply Petra Nordin 27 november, 2017 at 08:24

      Om du får tillfälle, besök då Ulla Winbladh fantastiskt julbord i klassisk miljö?

  • Reply Jennifer 27 november, 2017 at 08:45

    Jag älskar julbord 😀

    • Reply Petra Nordin 27 november, 2017 at 20:05

      Jag med:-) Det finns så mycket gott att välja på…..

  • Reply Maxarna 5 december, 2017 at 07:17

    Såg mycket trevligt ut.. Vi har julbord ganska sent med jobbet i år så jag har inte ätit julbord än.. ?

  • Reply Emma 15 december, 2017 at 08:26

    Underbart att det har börjat komma in allt mer för oss vegetarianer!

    • Reply Petra Nordin 19 december, 2017 at 21:34

      Gillar verkligen det nytänkande gällande julbordet på Ulla Winbladh. Bra att det finns ngt för alla:-)

    Lämna ett svar till Maxarna Cancel Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.